A fost inaugurată cea de-a X-a ediție a Congresului Diasporei, care întrunește circa 300 de participanți, la Chișinău. Principalele subiecte ale evenimentului se vor axa pe mecanismele digitale dedicate conaționalilor din toată lumea și pe oportunitățile pentru valorificarea experienței diasporei.
„Luna august este luna cu cele mai mari emoții pentru marea majoritate a familiilor din țara noastră. Este luna în care localitățile sunt din nou pline de oameni, de copii, de mese întinse în jurul cărora se adună familiile noastre. Dacă în alte țări luna august este perioada concediilor, pentru noi luna august este perioada revederilor, este perioada în care multe dintre familiile noastre sunt din nou împreună, sunt iarăși întregi. Și luna august este, probabil, cea mai îndrăgită perioadă pentru bunicii noștri, pentru că ei reușesc să-și vadă nepoții față în față și nu virtual. Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii. Vă mulțumesc pentru că în timpul anului continuați să-i ajutați pe cei de acasă”, a declarat Maia Sandu în deschiderea evenimentului, transmite IPN.
Președintele Republicii Moldova le-a mulțumit reprezentanților diasporei pentru implicarea activă în viața Republicii Moldova, în activitățile de dezvoltare a localităților și a întregii țării.
„Vă mulțumesc pentru participarea an de an la Congresul Diasporei. Sunt două zile de discuții cu miniștrii, cu șefii de agenții ale statului și vă rog să veniți cu perspectiva dumneavoastră ca să înțelegem cât mai bine problemele cu care vă confruntați și să discutăm cele mai potrivite soluții pentru aceste probleme”, a spus Maia Sandu.
„Astăzi ne aflăm într-un moment crucial în istoria Republicii Moldova. În ultimul an, în special, am reușit să facem pași fermi pe calea aderării la Uniunea Europeană. Și iată că, în ultima perioadă, aderarea la UE nu mai este doar un vis și o aspirație, ci și o misiune pe care o ducem și o realizăm împreună printr-un set de pași comuni”, a mai spus Nicu Popescu, care la fel a fost prezent în cadrul evenimentului.
În cadrul evenimentului vor fi organizate mai multe paneluri la care se va discuta despre colaborarea între instituțiile statului și diasporă, care aduc expertiză și plusvaloare în diferite domenii. De asemenea, vor fi abordate și soluții inovatoare pentru facilitarea revenirii și reintegrării migranților, vor fi semnate și două memorandumuri de colaborare între Cancelaria de Stat și Alianța Asociațiilor de Băștinași, dar și între Cancelaria de Stat și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Congresul Diasporei este organizat în cadrul Zilelor Diasporei, desfășurate la Chișinău în perioada 18-19 august. Sâmbătă, începând cu ora 09:00, antreprenorii sunt așteptați la Digital Park pentru a participa la „Diaspora Business Forum”, unde vor descoperi tendințele economice și oportunitățile investiționale din Republica Moldova. Zilele Diasporei se vor încheia cu o reprezentație teatrală în incinta Gării din Chișinău, unde pe 19 august, la ora 18:30, actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” vor juca o piesă de teatru cu tema migrației.