Deși cunosc bine limba română, unii deputați ai Partidului Politic PAS au spus că admit faptul că ar putea face unele greșeli într-o dictare. Unii dintre aceștia intenționează că participe la Marea Dictare Națională din 31 august. Și dacă majoritatea parlamentară spune că limba română trebuie promovată mai intens, opoziția insistă că va marca la 31 august limba moldovenească.
Deputații PAS spun ferm că la 31 august vor marca Ziua Limbii Române. Mai mult, unii dintre ei se văd și participanți la Marea Dictare Națională, anunțată recent de Guvern, transmite tv8.md.
Cu toate acestea, ei recunosc că este puțin probabil să scrie dictarea fără nicio greșeală. O spun chiar și cei care au făcut facultatea în România.
„N-aș vrea să pretind pentru un 10, dar cu siguranță aș lua un 9 puternic”, spune deputatul PAS Andrian Cheptonar.
„Nu știu, sper că ok, dar îmi mai scapă câte o virgulă ori literă. Poate un 8, dacă depun efort”, afirmă deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.
Și Radu Marian crede că va lua o notă de 9 la dictare.
În schimb, deputata Angela Munteanu-Pojoga crede că nepoțeii ei, care sunt stabiliți în Italia, s-ar descurca de minune cu textul care va fi propus pentru dictare.
„Mi-ar plăcea să particip cu familia. Soțul meu, la fel, este absolvent al unei facultăți din Cluj. Și fiul meu, doar că nu este aproape și acum vorbește mai mult engleză decât română. Dar cunoaște româna la perfecție, chiar dacă a făcut primii șapte ani de clasă în afara țării. În familia noastră, limba română a fost mereu în capul mesei”, a spus Angela Munteanu-Pojoga, deputat PAS.
Deși în luna martie a acestui an, deputații au votat pentru schimbarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, opoziția insistă pe versiunea precedentă.
„Pe 31 august voi sărbători limba moldovenească, așa cum scrie în Constituție. Modificările ulterioare au fost aprobate cu abateri. Așa că, la fel ca majoritatea oamenilor, eu voi serba limba moldovenească. Cât ține de dictare, am deplasări în teritoriu și nu știu dacă voi reuși. Toate proiectele de lege le scriu în limba moldovenească, nu e o problemă pentru mine”, Diana Caraman, deputată BCS.
„Nu am sărbătorit niciodată și nu voi sărbători. Aceasta nu e sărbătoare și nu poate fi sărbătoare Ziua Limbii. Noi vobim în limba în care vorbesc cei care au mame și cei la care au plecat mamele. Aceea e limba noastră. Dar nu aceea care scrie în decret sau care emit aceste decrete”, spune deputatul BCS Vladimir Voronin.
Amintim că Marea Dictare Națională va avea loc pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române. Inițiativa vine din partea ministrului Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă. Evenimentul se va desfășura în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, începând cu ora 10:00.
Doritorii de a participa se pot înregistra pe pagina Ministerului Educației – mec.gov.md – și în funcție de locurile disponibile vor fi contactați pentru a li se confirma participarea. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.