Procuratura a finalizat ancheta în cazul „Frauda bancară”, iar dosarul lui Vladimir Plahotniuc a fost trimis în judecată. Potrivit probatoriului administrat, în perioada 2013-2014, Plahotniuc a beneficiat și s-a folosit de sume de aproximativ 18.282.000 de dolari și 3.518.705 de euro, obținute prin intermediul creditelor frauduloase acordate de BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., în cadrul grupului „Șor”. De asemenea, în perioada 2014-2015, Plahotniuc a primit și a utilizat sume de 21.001.949 de dolari de la Banca de Economii SA, prin intermediul unor companii off-shore. Acuzațiile împotriva lui Vladimir Andronachi, care a obținut un credit fraudulos de la Banca de Economii, sunt deja examinate în instanță, transmite Politics.
Vladimir Plahotniuc a utilizat aceste sume pentru achiziționarea unui avion, zboruri charter, cumpărarea de bunuri și servicii diverse, investiții în afaceri și achitarea datoriilor. În prezent, Plahotniuc se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar Procuratura a solicitat emiterea unei alerte de căutare internațională prin INTERPOL.
Dacă va fi găsit vinovat, Plahotniuc poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la 8 la 15 ani. Pentru a asigura compensarea prejudiciului și eventuala confiscare a bunurilor, a fost instituit sechestru asupra unor terenuri, proprietăți, capital social și bunuri în valoare de peste un miliard de lei moldovenești.
Dosarul lui Vladimir Plahotniuc va fi examinat de Judecătoria Chișinău, unde vor fi audiați cei 51 de martori ai acuzării.
Politics amintește că, Vladimir Plahotniuc, a anunțat revenirea în politică în Republica Moldova. Într-un interviu pentru Tribuna, Plahotniuc subliniază experiența sa în rezolvarea crizelor și consideră că este momentul potrivit pentru a se implica din nou.
În iulie 2022, liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din Congresul SUA solicită sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, iar OFAC desemnează 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție ce au prejudiciat grav Republica Moldova.
Procuratura anunță că Plahotniuc, beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, va fi acuzat în alte trei capete de acuzare, iar solicitarea de extrădare va fi depusă. Se crede că Plahotniuc se ascunde în Cipru, într-o zonă controlată de Turcia.
Cu un an în urmă, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Plahotniuc, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a solicitat acest mandat în lipsa sa.
Furtul miliardului în 2014 a implicat numeroși șefi de instituții de stat, Băncii Naționale și ministerelor, iar pregătirile au început în 2009.