Liderul fracțiunii parlamentare PSRM susține că îngrădirea accesului la secțiile de vot pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului nu face decât să stagneze procesul de reunificare a țării. Corneliu Furculiță a declarat, la NTV Moldova, că un astfel de comportament, ca cel al liderului PAS, Igor Grosu, la alegerile prezidențiale, nu poate genera decât creșterea lipsei de încredere în dorința autoritățile constituționale de la Chișinău de a soluționa problema transnistreană.
”Este regretabilă atitudinea unor partide și în special a celor de dreapta față de cetățenii noștri care se află în partea transnistreană. Aceștia sunt cetățenii noștri și dacă noi de dorim reintegrarea, atunci atitudinea față de ei și nemijlocit în ziua alegerilor și în campania electorală, accesul la secțiile de vot ar trebui să fie favorizat, dar nu împiedicat. Astfel, acești cetățeni vor vedea din partea instituțiilor și cetățenilor Republicii Moldova o deschidere și dorință de a soluționa acest conflict. Dar văzând o astfel de atitudine, evident că ei rămân reticenți în continuare față de procesul de reunificare a țării. Aceasta în nicio formă și în niciun caz nu poate duce la dinamizarea acestui proces”, a declarat Furculiță.
Președintele fracțiunii parlamentare PSRM a făcut apel către toate forțele politice din țară să respecte dreptul constituțional de a participa la vot pentru toți cetățenii țării, indiferent unde aceștia s-ar afla.
”Vin cu un îndemn ca partidele de dreapta să termine cu practica de împiedicare a votului cetățenilor din Transnistria și să favorizeze astfel cum se întâmplă și în diasporă. Ei la fel sunt cetățeni ai Republicii Moldova și dreptul la vot este un drept fundamental, noi trebuie să-l protejăm și să le asigurăm ca ei să-l execute indiferent care ar fi opțiunile lor politice”, a declarat deputatul.
Amintim, în cadrul celor două tururi ale alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, mai mulți deputați PAS, în frunte cu Igor Grosu, au împiedicat accesul alegătorilor din stânga Nistrului către secțiile de votare. Grosu i-a numit atunci separatiști pe cetățenii moldoveni din estul țării.