Statele Unite ale Americii au transferat Ucrainei, pentru prima dată, bani confiscați de la un oligarh rus, urmând ca alte sume provenind din surse similare să fie acordate guvernului de la Kiev, a anunțat procurorul general al SUA, Merrick Garland, informează Agerpres.
Acesta a autorizat în luna febriarie ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscați din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei. „Am autorizat transferul acestor fonduri (…) pentru a remedia răul războiului nedrept” inițiat de Moscova în Ucraina, conform unui comunicat de presă. Suma „a fost transferată Departamentului de Stat și va fi dedicată acestei cauze”, adaugă el. „Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu și ultimul”, a mai spus Merrick Garland.
Statele Unite au anunțat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruși corupți” și a tuturor celor care încalcă sancțiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei. De atunci, americanii au sancționat și blocat nave și avioane în valoare de peste un miliard de dolari și au înghețat sute de milioane de active deținute de membri ai elitei ruse în conturi americane.
În aprilie 2022, SUA au confiscat fonduri aparținând miliardarului rus Konstantin Malofeev, care este considerat una dintre principalele surse de finanțare pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. În paralel, justiția americană l-a pus sub acuzare pentru că a încercat să achiziționeze și să gestioneze în secret instituții mass-media din întreaga Europă, încălcând sancțiunile care îl privesc.
Președintele american Joe Biden și-a exprimat intenția încă de la începutul conflictului ca bunurile confiscate să fie destinate acordării de asistență Ucrainei. Însă pentru a face acest lucru, autoritățile trebuie să demonstreze că bunurile în cauză au legătură cu activități ilegale, ceea ce nu este întotdeauna ușor.