China nu vede cu ochi buni noul pachet de sancţiuni contra Rusiei prezentat de Comisia Europeană.
Comisia Europeană a prezentat statelor membre ale UE un al 11-lea pachet de măsuri restrictive contra Rusiei destinat să evite ocolirea sancţiunilor europene, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt Eric Mamer.
Propunerea Comisiei vizează 541 de societăţi dintre care 526 ruseşti şi cuprinde pentru primas dată opt companii chinezeşti şi din Hong Kong acuzate că reexportă bunuri sensibile spre Rusia, relatează La Libre Belgique citat de Rador.
Acet anunţ evident că nu a plăcut Beijigului. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al afacerilor externe a declarat imediat luni că „încrederea reciprocă şi cooperarea între UE şi China” riscă să fie grav compromise dacă aceste informaţii se adeveresc. „Divizarea şi confruntarea la nivel mondial nu vor face decât să crească”, a avertizat Wang Wenbin.
„Este foarte periculos. Cerem insistent UE să nu se angajeze pe aceasta cale greşită. În caz contrar, China va lua măsuri ferme pentru a-şi apăra interesele legitime şi legale”, a mai spus el.
_
Comisia Europeană a prezentat vineri statelor membre ale UE un al 11-lea pachet de măsuri restrictive contra Rusiei destinat să evite ocolirea sancţiunilor europene, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt.
„Obiectivul este să se evite ca bunuri interzise la export spre Rusia să-şi găsească o cale să aprovizioneze complexul militar rusesc”, a explicat Eric Mamer.
Propunerea Comisiei vizează 541 de societăţi dintre care 526 ruseşti şi cuprinde pentru prima dată opt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă bunuri sensibile spre Rusia, potrivit unui document consultat de AFP. O societate iraniană, 2 companii din Emiratele Arabe Unite, 2 firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia şi una în Siria sunt de asemenea vizate. Comisia propune să se restrângă posibilităţile de export de către aceste societăţi.
Propunerea nu menţioneaza interzicerea importurilor de diamante din Rusia cerută de multe state membre. Măsura trebuie discutată la reuniunea G7 programată din 19 până pe 21 mai la Hiroshima (Japonia) şi va putea fi adăugată, dacă se ajunge la un acord, a explicat o sursă diplomatică.
O adoptare la final de iunie?
Al 11-lea pachet va fi discutat miercuri de reprezentanţii statelor membre la Bruxelles şi mai multe reuniuni vor fi necesare pentru a se ajunge la adoptare, deoarece propunerea este foarte tehnică, au explicat două surse diplomatice la Bruxelles. O adoptare înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai UE programată pe 22 şi 23 mai este considerată „puţin probabilă”, dar noua serie de sancţiuni ar putea fi prezentată liderilor UE la summitul lor din 30 iunie.
Uniunea Europeană vrea să-şi asigure mijloacele de a lupta împotriva ocolirii acestor sancţiuni şi caută să descurajeze firmele străine şi ţările terţe să ajute Moscova reexportând spre Rusia bunuri utilizabile de complexul militaro-industrial rus, în special semiconductoare şi circuite integrate a subliniat sursa diplomatică.
Propunerea se referă şi la frigidere, imprimante, calculatoare electronice şi alte produse. Lista are 155 de pagini. UE a constatat o creştere a importurilor de bunuri cu componente electronice în Rusia, a precizat un diplomat european.