Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE au instituit luni Misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune, obiectivul acestei misiuni civile fiind acela de a spori reziliența sectorului de securitate al țării în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine.
“Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii intensificării și continuării încercărilor rusești de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride. Astăzi, intensificăm sprijinul UE pentru ca Moldova să își protejeze securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea. Desfășurarea acestei noi misiuni este încă un semn politic important al sprijinului acordat de UE în actualele circumstanțe dificile”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, după decizia luată de Consiliul UE, transmite Știri.md, cu referire la caleaeuropeana.ro.
Șeful diplomației europene a precizat că misiunea va fi lansată oficial la data de 1 iunie, la Chișinău, când Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene.
Sosind luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a punctat că România va contribui la această misiune.
“Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o cu tărie, și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și securității Republicii Moldova, pentru că va lupta împotriva acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Bineînțeles, România va sprijini funcționarea acestei misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la misiune“, a precizat ministrul de externe.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic cu privire la elaborarea strategiilor și politicilor și va identifica necesitățile de consolidare a capacităților în materie de avertizare timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.
Misiunea va dispune de o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori cu vederi similare.
Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, MPUE Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar cartierul său general operațional se va afla în Republica Moldova.
Stefano Tomat, directorul general al SEAE al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC), va fi comandantul operațiunii civile; un șef de misiune care va conduce operațiunile pe teren va fi numit în viitorul apropiat.
La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
De altfel, România este hotărâtă și dispusă să se implice cu experți, cu tehnică și cu finanțare suplimentară pentru pachetul de sprijin al UE pentru Republica Moldova, care cuprinde și înființarea unei misiuni civile de securitate a Uniunii Europene în Republica Moldova.
Acest anunț a fost făcut de președintele Klaus Iohannis la finalul unei întrevederi trilaterale cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu cancelarul german Olaf Scholz, pe care șeful statului român a găzduit-o la Palatul Cotroceni.