Regiunea Cahul se bucură în ultimii ani de tot mai multe progrese în sectorul digital. Un aport important în acest sens îl au fetele și femeile din comunitatea IT din sudul țării, care au reușit să-și lase amprenta asupra dezvoltării acestui domeniu. De la eleve care învață limbaje de programare la școală până la antreprenoare care studiază despre cum își pot digitaliza cu succes afacerile, regiunea se bucură astăzi de una dintre cele mai bogate oferte educaționale în domeniul IT din întreaga țară.
În ultimii 2 ani, mai mult de 300 de profesoare din regiunea Cahul au beneficiat de cursuri și formări IT pentru a putea preda disciplinele viitorului, iar peste 2000 de fete studiază sau au studiat cel puțin o disciplină din cadrul programului Tekwill în Fiecare Școală.
Printre acestea se numără și Valeria Gîrneț, elevă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cahul. Are 16 ani, este pasionată de programarea în limbajul C/C++ și este un exemplu care încurajează tinerele să nu le fie frică să-și urmeze pasiunile.
„Am început să învăț programarea în cadrul orelor de informatică de la școală. Acest domeniu mi-a trezit interes datorită exactității sale, putem observa care și unde e greșeala imediat. Încă nu am decis cu ce mă voi ocupa în viitor după finalizarea liceului, însa în cazul în care am o șansă de a continua în domeniul IT, aș avea plăcere. Numărul fetelor și femeilor care participă în activități IT este mic, comparativ cu numărul bărbaților. Sunt de părere că e minunat ca și fetele și femeile să fie implicate”, spune Valeria.
Educația în domeniul IT este extrem de importantă pentru femei, deoarece poate oferi oportunități de carieră bine plătite într-un domeniu cu o cerere crescută de personal calificat.
Pentru a-și avansa abilitățile digitale, 43 femei din Cahul au fost formate în cadrul cursurilor de competențe digitale, iar mai mult de 300 de fete au participat la sesiuni de ghidare în carieră în cadrul programului ICT4Youth.
Totodată, prin intermediul EU4Moldova: Startup City Cahul, peste 900 de fete și femei au fost sau sunt beneficiare ale cel puțin unui program de comunitate sau antreprenoriat. Un exemplu de succes în acest sens este Cristina Papana, o antreprenoare din Cahul, care administrează o pensiune.
Cristina a participat la Acceleratorul de Turism și la programul Digital Upgrade, organizat de EU4Moldova: Startup City Cahul, unde a primit mentorat și sprijin pentru promovarea serviciilor pensiunii pe rețelele sociale. De asemenea, a reușit să-și facă noi prieteni în rândul altor antreprenori din Cahul, care sunt implicați în dezvoltarea turismului din regiune. Astăzi, pensiunea sa este unul dintre principalele puncte de atracție din Cahul, fiind prezentă pe site-ul cahul.travel.
„Nu suntem concurenți. Suntem o comunitate care vrea să arate frumosul pe care îl avem, poate care de mulți oameni nici nu este cunoscut. Îmi doresc să fim o comunitate, o voce mai puternică, care poate fi auzită”, spune Cristina.
https://www.youtube.com/watch?v=_SQlR9BGd9Y
73 de femei și fete din Cahul au participat la instruirile oferite în cadrul programului ICT4Women, beneficiind de ateliere și sesiuni personalizate în Web Design, Social Media Management și Copywriting.
Drăgălina Gurduza este una dintre absolventele cursului de Copywriting din cadrul proiectului ICT4Women. Acesta i-a dezvoltat abilitățile de scriere și a ajutat-o să-și găsească în scurt timp un job la un portal local de știri.
„A fost ceva nou pentru mine. În primul rând, am ieșit din zona mea de confort, am interacționat cu mai multe femei, am învățat lucruri noi și am primit instrucțiunea de utilizare eficientă a cuvântului în vânzări, ceea ce vroiam să aplic la momentul respectiv”, spune Drăgălina.
https://www.youtube.com/watch?v=ySNuU_TqJOQ
Prin încurajarea femeilor și fetelor să-și dezvolte abilitățile în domeniul IT, EU4Moldova: Startup City Cahul își dorește să contribuie la oferirea unor noi oportunități de dezvoltare, reducerea inegalității de gen, creșterea diversității și a incluziunii în industrie.
„Noi avem o serie de programe care vin să ajute femeile din diferite zone, cele care vor sa facă antreprenoriat, care vor să studieze IT, cele care vor o carieră în IT, cele care vor să facă ceva în acest domeniu. Și atunci cred că este nevoie să ne încadrăm în comunități, să încercăm să urmărim acele oportunități care există, pentru că ele chiar există”, declară Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.
EU4Moldova: Startup City Cahul este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).