În cadrul Conferinței de Securitate de la München, președinta Maia Sandu a luat cuvântul în cadrul panelului de discuții „Dincolo de alianță: parteneriat pentru securitatea europeană”, transmite ipn.md. Alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen și Sauli Niinistö, președintele Finlandei, șefa statului a subliniat că războiul din țara vecină ne afectează grav: „Chiar dacă, datorită Ucrainei care ține armata rusă departe de hotarele noastre, nu avem în acest moment riscuri de ordin militar, guvernarea lucrează să asigure ordinea în țară și vrem să ne bucurăm de liniște și pace, ca să ne continuăm reformele”.
Șefa statului a spus că pentru noi astăzi nu se pune problema renunțării la neutralitate. Pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat. Țara noastră trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea.
În marja reuniunii, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Nataša Pirc Musar, președinta Sloveniei, cu Sauli Niinistö, președintele Finlandei, și cu Petr Pavel, președintele Cehiei.
De asemenea, dânsa s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, precum și cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, prim-ministrul Croației Andrej Plenković, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, și cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo.
Șefa statului a discutat cu Helga Maria Schmid, Secretarul General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și s-a văzut cu înalți oficiali europeni: cu Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, cu președintele fracțiunii Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bundestagul german, Alexander Dobrindt, dar și cu Șeful Cancelariei Federale Germane, Wolfgang Schmidt, pe care i-a asigurat că noul Guvern va continua reformele începute și va accelera procesul de aderare la UE. Președinta le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susținerea și încrederea pe care o oferă țării noastre.
În marja evenimentului de la München, șefa statului a discutat și cu Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, despre agenda reformelor pe care noul Guvern le va continua, cu accent pe sectorul justiției, securitate, și asigurarea ordinii publice. Discuțiile au vizat, de asemenea, și situația din regiunea transnistreană.
Anterior, IPN a scris despre întrevederea Maiei Sandu cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken, în marja aceluiași eveniment.