Atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război sunt puține șanse de a soluționa conflictul de pe Nistru.
Cu o astfel de declarație a venit vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, în platoul de la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md.
Cu toate acestea, Popșoi a declarat că totuși există o ”fereastră de oportunitate” care ar putea soluționa și războiul din Ucraina.
„Atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean, dar suntem enorm de recunoscători președintelui Zelenski, care a punctat, inclusiv public, că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor, când se va ajunge la ele, între Ucraina și Federația Rusă. Și s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, important e să fim pregătiți pentru asta”, a spus deputatul.
„Post-război, președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean. Or, acest război a lăsat urme adânci în Republica Moldova, dar după 30 de ani de pace, noi avem toată determinarea să păstrăm această pace, aceasta este temelia oricărei soluționări, doar pașnic și, da, s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, dar în același timp trebuie să avem un optimism, așa, rezervat, având în vedere că noi am mai fost, cu mare regret, în situații mulți ani în urmă, și în 2008, și mai devreme, când s-a părut că a existat o fereastră de oportunitate, care apoi s-a adeverit a nu fi tocmai o fereastră, și nu tocmai o oportunitate. E puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război”, a declarat Mihai Popșoi.
Întrebat dacă autoritățile Republicii Moldova au un scenariu de reglementare transnistreană care, în primul rând, să fie acceptat și de Tiraspol, politicianul a explicat că „oferta Chișinăului este bine cunoscută”.
„Timp de 30 de ani a fost o poziție tranșantă și această poziție rămâne fără echivoc, reglementarea transnistreană poate să aibă loc doar pașnic, doar prin respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și doar prin respectarea statutului de stat unitar al Republicii Moldova. Acestea sunt 3 fundamente de bază ale oricăror discuții în cadrul procesului de reglementare sustenabilă politică, celelalte detalii pot fi discutate, există o sumedenie de tehnicalități care pot fi discutate și ajustate, dar aceste 3 premise fundamentale nu pot fi supuse negocierilor. Sperăm cât de curând să ajungem în situația să nu mai avem această dependență, să putem procura suficientă energie electrică fie din Ucraina, unde sunt probleme cu volumele de energie electrică, fie din România sau de pe întreaga piață europeană”, a spus el.