La aproape 11 luni de la declanșarea războiului în Ucraina, edilul Ion Ceban a publicat pe rețelele de socializare un film dedicat implicării funcționarilor Primăriei Capitalei, ONG-urilor și sutelor de voluntari în sprijinirea refugiaților ucraineni.
Filmul redă în detalii mobilizarea de urgență anunțată de municipalitate chiar din 24 februarie 2022, atunci când a început agresiunea. Autoritățile municipiului Chișinău au fost primele care au fost nevoite, într-un timp record, să facă față celui mai mare val de refugiați. În documentarul de peste 23 de minute este arătată implicarea fără precedent a conducerii și angajaților Primăriei, a voluntarilor, dar și a oamenilor de rând, care și-au oferit sprijinul, deschizându-și inimile și primindu-i în centre de plasament și în case pe refugiații care și-au lăsat locuințele din cauza războiului.
Criza refugiaților a determinat Primăria Chișinău să vină cu un răspuns ferm în sprijinul cetățenilor ucraineni prin eforturi de natură economică, financiară și umanitară. Autoritățile municipale au stabilit o viziune clară de luare a deciziilor pentru a permite structurilor cu diferite atribuții să să coordoneze, de exemplu, acțiuni în vămi, în centrele de plasament și în punctele de distribuire a pachetelor alimentare.
La începutul războiului, în municipiul Chișinău erau 45 de centre de plasament. În prezent, autoritățile municipale gestionează Centrul de la Patria Lukoil din sectorul Râșcani, acolo unde refugiații pot fi cazați și pot primi zilnic pachete alimentare. Până acum, peste 26 de mii de persoane refugiate au fost cazate sau înregistrate în centrele municipale de plasament, iar peste 56 de mii de pachete cu ajutor umanitar au fost distribuite refugiaților la depozitul de la Patria Lukoil. De asemenea, până în prezent aproximativ 700 de cetățeni ucraineni au fost angajați în câmpul muncii în Chișinău, iar peste 550 de copii refugiaţi învaţă în școlile din Capitală şi peste 330 de micuți sunt înscrişi în grădinițe.