Uniunea Europeană și NATO au anunțat miercuri, 11 decembrie, crearea unui grup de lucru comun pentru a îmbunătăți reziliența infrastructurilor critice în fața unor amenințări precum sabotajele sau folosirea ca armă de către Rusia a livrărilor de energie, transmite Agerpres.
„Astăzi punem în funcțiune un grup de lucru UE-NATO pentru protejarea infrastructurilor critice”, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație comună cu secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg. ”Este vorba despre un grup de lucru în care experții noștri din NATO și din Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele amenințări la adresa infrastructurilor noastre critice, vor examina vulnerabilitățile strategice pe care le avem și, desigur, vor elabora principii-cheie pentru a ne îmbunătăți rezistența și vor propune măsuri paliative și corective”, a explicat șefa executivului european.
Von der Leyen, care a semnat marți împreună cu Stoltenberg și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, a treia declarație de cooperare între UE și NATO, cu care vor duce colaborarea dintre cele două organizații la ”un nou nivel”, a declarat că, la început, grupul de lucru se va ocupa de patru sectoare: transport, energie, digital și spațial.
”Și, desigur, vom informa statele membre și pe aliații noștri de rezultate”, a adăugat ea.
La rândul său, Stoltenberg, care participă miercuri cu titlu excepțional la reuniunea Colegiului Comisarilor europeni, a afirmat că ”reziliența și protejarea infrastructurilor critice sunt o parte-cheie a eforturilor noastre comune”.
Stoltenberg a amintit și de utilizarea ca armă a energiei de către președintele rus Vladimir Putin și de sabotajul suferit de gazoductul Nord Stream.
”Așa că am căzut de acord să creăm un grup de lucru privind reziliența și infrastructurile critice”, a adăugat el.
Obiectul este de ”a studia împreună cum să facem ca infrastructurile noastre critice, tehnologia noastră și lanțurile noastre de aprovizionare să fie mai rezistente la posibilele amenințări și să luăm măsuri pentru a face față posibilelor vulnerabilități”, a insistat el.
”Va fi un pas important pentru ca societățile noastre să fie mai puternice și mai sigure”, a apreciat politicianul norvegian.
Cea de-a treia declarație de cooperare între UE și NATO include ca noutate concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență și protejarea infrastructurilor critice, tehnologiile emergente și disruptive în spațiu, implicațiile schimbărilor climatice pentru securitate și interferența și manipularea informației.