Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » 2023 – Anul bătăliei pentru Primăria Chișinău
    EXPERȚI

    2023 – Anul bătăliei pentru Primăria Chișinău

    28 decembrie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Predicțiile se bazează pe trecut. Principalul eveniment al 2022 este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei. Războiul a oferit atât crize cât și oportunități.
    Oportunitatea apărută a contribuit la oferirea către Ucraina și Republica Moldova a statutului de state candidat la UE și a dus la consolidarea patriotismului și identității ucrainene. Crizele datorate războiului sunt cunoscute, cea mai percutantă la buzunar a fost pentru moldoveni creșterea prețurilor la resursele energetice.
    Criza energetică a dus la o relativă apropiere a Tiraspolului cu Chișinăul, autoritățile statului moldovean s-au împotrivit sugestiilor venite de la Kiev de „pacificare” a regiuni transnistrene, iar după lipsa totală de energie electrică între Prut și Nistru, centrala termoelectrică din Cuciurgani primește tot necesarul de gaz metan procurat de Republica Moldova de la Gazprom pentru a livra energie electrică către statul moldovean. Păstrarea păcii pe Nistru este un merit al guvernului condus de Natalia Gavrilița și al principalului decident politic al zilei – Partidul Acțiune și Solidaritate.
    Suprapunerea crizelor a dus la creșterea inflației și sărăcirea populației deci la aparția protestelor. Partidul condus de Ilan Șor a fost cel care a monopolizat aceste proteste, puține au fost formațiunile politice din opoziție care au dorit să participe la manifestările de protest organizate de acest partid.
    Opoziția parlamentară, comuniștii/socialiștii și Partidul Șor, nu a reușit să se consolideze – nu discut dspre motivul acestei descompuneri, cert este că această desfacere a opoziției în mai multe părți, a convenit partidului de guvernământ.
    Partidul Acțiune și Solidaritate a condus în acest an prin intermediul deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, aceste ordonanțe de urgență sunt obligatorii și nu necesită dezbateri parlamentare.
    Lipsa de unitate a opoziției parlamentare a făcut posibilă inclusiv sistarea licențelor de emisie a șase televiziuni moldovenești care emiteau în limba rusă. Partidele parlamentare sunt lipsite acum de un instrument propagandistic care acționa în folosul acestor partide. Rezultatul electoral al acestora se va vedea.
    Descompunerea opoziției parlamentare întărește vectorul pro-european de dezvoltare al statului moldovean și a duce la apariția unor accente rusofobe în discursul oficial al decidenților politici. Aversiunea față de statul rus nu este împărtășită în totalitate de către populație, observ că există suficientă toleranță etnică pentru a stopa orice tendință de dezvoltare a conflictelor interetnice. Moldovenii doresc, aproape instinctiv, vectori multipli de dezvoltare, adică păstrarea status quo-ului cu care s-au obișnuit.
    Previziunile pentru anul viitor sunt sumbre. Războiul din Ucraina va continua, dar există suficient de multă incertitudine referitoare la direcția de dezvoltare a acestei agresiuni militare asupra Ucrainei.
    Prezența unui focar de instabilitate în regiune face statul moldovean puțin atractiv. Nu putem vorbi despre investiții, putem vorbi doar despre necesitatea păstrarii a ceea ce există în prezent și despre supraviețuire. Prețurile la electricitate pentru luna noiembrie au provocat populației un șoc negativ, care a răpit partidului de guvernământ alte puncte electorale.
    Partidul de guvernământ, al acțiunii și solidarității, va încerca să fie mai activ în consolidarea puterii absolute pe care o are, doar această consolidare îi va permite să oprească scăderea de simpatie cu care se confruntă. Asocierea cu Ucraina plus aparitia, la limită, a unui discurs oficial anti-rus, va face posibilă, pentru o vreme, colectarea, de la europenii care o simpatizează încă pe Maia Sandu, a resurselor financiare necesare achitării ridicatelor plăți pentru gazul achiziționat de la Gazprom ori de pe bursele internaționale.
    Desigur, pentru păstrarea simpatiei publice, există suficient de multe scenariile negative, la care partidul de guvernământ ar putea apela, nu îndrăznesc să le enumăr din rațiuni ce țin de pricipiul nevinovăției, însă dacă ar face-o, formațiunea ar trebui să renunțe la cuvântul „solidaritate” prezent în titulatură.
    Partidele din opoziția parlamentară s-au confruntat în anul 2022 cu o reducere importantă de simpatii din partea electoratului dar și cu o reducere de resurse, inclusiv propagandistice. Pe viitor aceste partide se vor confrunta cu apariția unui alt pol de putere, mai atractiv, Partidul Mișcarea Alternativa Națională. Partidul deja se bucură de atenția electoratului iar la modul practic, mai mulți consilieri municipali au decis să migreze către formațiunea politică condusă de primarul general. Fenomenul migraționist s-ar putea observa, pe viitor, și la nivel parlamentar chiar dacă Ion Ceban a declarat contrariul.
    Potrivit calendarului electoral anul 2023 este anul alegerilor locale. Cel mai important trofeu pentru oricare partid politic este primăria municipiului Chișinău, potrivit datelor statistice în municipiul Chișinău se produc aproape trei sferturi din bugetul statului moldovean.
    Dacă starea excepțională nu va fi prelungită pe un termen nedefinit putem spune că 2023 va fi anul bătăliei pentru primăria Chișinău. Rezultatul acestei bătălii va fi hotărâtor pentru rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare.
    Fruntași ai partidului de guvernământ au declarat deja că pricipalul scop al PAS este să îl împiedice pe primarul Ion Ceban să câștige un al doilea mandat în Chișinău.
    Autor: Victor Nichituș, jurnalist
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleAla Nemerenco avertizează: Sărbătorile ar putea accelera creșterea numărului de infecții virale
    Next Article Precizările MAEIE: Cum vor călători cetățenii Republicii Moldova în UE începând cu toamna anului 2023

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Val de ură împotriva românilor din R. Moldova: Explicația unui expert

    22 mai 2025

    Miturile anti-UE recirculate înainte de alegeri, demontate de un expert

    6 mai 2025

    Pericol pentru Moldova: Experții avertizează asupra consecințelor unui eventual președinte George Simion

    5 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    GEOPOLITICA

    Zelenski cere presiuni internaționale pentru a opri atacurile Rusiei asupra Ucrainei

    25 mai 2025

    …

    POLITICĂ

    GagauziyaLand inaugurează sezonul de vară: start spectaculos pe 1 iunie

    25 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Blocul Alternativa denunță „haosul instituțional” și „justiția controlată politic”

    24 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    „Luptă sistematică împotriva Bisericii”: „Moldova Mare” acuză autoritățile după blocarea Episcopului Marchel

    23 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Nicușor Dan și-a depus mandatul de primar după ce a fost ales președinte

    23 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.