Noi practici de la Viena vor fi aduse în Chișinău. Asta după ce primarul general Ion Ceban participă în aceste zile la conferința anunță BERD GREEN CITIES 2022, MAKE GREEN A REALITY. Edilul a discutat despre orașul Chișinău și proiectele pe care le implementeze cu partenerii interni și externi.
„Am menționat că sunt mândru de faptul că Planul de Acțiune pentru Orașul Verde a fost printre primele documente pe care le-am promovat imediat ce am preluat mandatul de primar, pentru a include capitala Republicii Moldova în inițiativa Orașe Verzi a BERD.
Vedem această acţiune ca un pas important realizat de Chișinău, pentru a-și îmbunătăți mediul urban.
Toate sectoarele capitalei sunt interconectate şi incluse în Planul de acţiune, unde sunt implementate proiecte de dezvoltare.
Este vorba despre mobilitatea și transportul durabil, energia durabilă și eficientă, resursele durabile și gestionarea deșeurilor și infrastructura „albastru-verde” rezistentă la climă.
Am pus accentul pe planurile prioritare de investiții, subliniind principalele probleme: performanța energetică slabă atât a clădirilor publice, cât și a celor private, a mijloacelor vechi de transport public (atât publice, cât și private), a gestionării deșeurilor și a ratei scăzute de reciclare.
Proiectele pe care le implementăm în prezent în capitală abordează aceste provocări și remediază situația.
De exemplu, ne axăm pe reabilitarea clădirilor publice, construirea unei noi infrastructuri rutiere, reînnoirea parcului de autobuze și troleibuze urbane, introducerea treptată a iluminatului public eficient energetic, reabilitarea exploatării resurselor de apă și a tehnologiei de epurare a apelor uzate, lucrări pregătitoare pentru reabilitarea depozitului de deșeuri”, a declarat Ceban.
Chișinăul realizează în premieră acțiuni care promovează infrastructura „verde” și „albastră”, sau care completează și soluțiile convenționale de infrastructură „gri”.
„Astfel deja vedem exemple pozitive în acest sens în oraşul Chişinău, similare cu exemple din alte orașe, în care soluțiile bazate pe natură regenerează în mod pozitiv peisajul urban şi reduce riscurile climatice. Toate aceste componente vor fi incluse în noul nostru proiect pentru a îmbunătăți accesul la resursele naturale și a spori biodiversitatea de-a lungul râului Bîc, dar și pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării oamenilor care trăiesc și care lucrează în orașul nostru”, a conchis edilul.
Dacă vorbim de soluții bazate pe resursele naturale, edilul a menționat că acestea pot contribui la combaterea schimbărilor climatice și la promovarea durabilității urbane prin utilizarea naturii pentru a oferi beneficii sociale, ecologice și economice.
„În Chișinău cunoaștem potențialele beneficii pe care le pot aduce resursele naturale, în special în atenuarea inundațiilor provocate de râuri și surse urbane – abordând direct și contribuind la creșterea rezilienței urbane.
Consider că ideea de MAKE GREEN este o REALITATE, care trebuie să fie una dintre primele priorități ale unui oraș ce este orientat spre dezvoltare și modernizare, prin cele mai bune soluții bazate pe natură.
Vom face tot posibilul să contribuim, să promovăm și să implementăm conceptul MAKE GREEN A REALITY”, a conchis Ceban.