Zeci de polițiști au intervenit astăzi în forță, în timpul unui protest organizat față de decizia de joi a Comisiei pentru Situații Excepționale, care limitează dreptul la manifestații. Deși documentul permite blocarea circulației în zilele de sărbătoare, iar astăzi în capitală este sărbătorit hramul, forțele de ordine i-au împiedicat pe protestatari să instaleze corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Președinției. Mai mulți oameni au fost bătuți, iar nouă au fost urcați cu forța în mașinile poliției și duși într-o direcție necunoscută.
Primarul Orășelului Schimbării, Radu Bușilă, a reiterat că protestele organizate de Partidul „ȘOR” sunt pașnice și că organizatorii manifestațiilor colaborează cu forțele de ordine. Cu toate acestea, guvernarea și polițiștii comit abuzuri.
„Suntem pentru o schimbare pașnică și democratică a puterii. Am anunțat din start, prin toate demersurile pe care le-am depus, că suntem pentru colaborarea cu organele de forță, în vederea excluderii provocatorilor și izolării oamenilor violenți. Nu vrem tensiuni, provocări și lucruri neplăcute pentru țara noastră. Ne-am săturat de această guvernare care ne sărăcește și ne spune minciuni la TV. De aceea, trebuie să venim în număr cât mai mare, ca să protestăm, pașnic, non-violent, non-agresiv împotriva acestei guvernări”, a menționat Radu Bușilă.
Organizatorii manifestațiilor acuză poliția de abuz și încălcarea drepturilor constituționale.
„Constituția Republicii Moldova ne garantează dreptul de a protesta, însă regimul actual, care nu reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova, ne îngrădește acest drept. Această guvernare trebuie să plece de urgență. Haideți să ieșim, duminică, la protest, ca să-i dăm jos cât mai curând. Jos Maia Sandu!”, a declarat președintele de onoare al Partidului „ȘOR”, Valeri Klimenko.
La rândul său, membrul Consiliului municipal Chișinău, Serghei Burgudji, a subliniat că, deși este obligată să apere poporul, poliția îi slujește pe guvernanți. „Legea Supremă ne garantează dreptul la opinie, libertatea de exprimare și dreptul de a organiza manifestații. Ce este mai presus de lege? Constituția sau decizia Comisiei pentru Situații Excepționale? De ce toți tac? De ce celelalte forțe politice, deputați din opoziție nu se alătură oamenilor? Astăzi, am fost din nou martori ai abuzurilor din partea poliției, care îi împiedică pe oameni să protesteze. Asta în timp ce nu are o problemă cu marșurile gay-lor și lesbienelor. Poliția este plătită din banii poporului, dar nu este de partea cetățenilor”, a menționat consilierul municipal al Consiliului municipal Chișinău, a spus Serghei Burgudji.
Decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost aprobată la scurt timp de la indicațiile date Guvernului de către președintele Maia Sandu. Ea s-a arătat extrem de deranjată de manifestațiile organizate de Partidul „ȘOR”, timp de mai bine de o lună, și a cerut înăsprirea legislației și acordarea unor de drepturi suplimentare poliției, pentru a putea dispersa manifestanții. Decizia i-a nemulțumit pe organizatorii protestelor, care consideră că, în acest mod, guvernarea PAS atentează la principiile democratice și încalcă grav drepturile omului.
Și experți independenți au criticat decizia Maiei Sandu și i-au cerut conducătorilor țării să nu comită astfel de abuzuri. Toate aceste presiuni au loc în înainte de o nouă acțiune de protest, planificată pentru duminică, 16 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale. La manifestație sunt așteptați aproximativ 100 de mii de oameni.