În Chișinău, vor fi organizate tradiționalele manifestări dedicate acestei sărbători, care vor începe cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, și în scuarul „Mihai Eminescu”.
De la ora 10:30, în Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”, va avea loc deschiderea oficială a programului muzical – literar, cu genericul ,,Odă Limbii Române”, iar în cadrul evenimentului vor fi decernate diplome premianților tradiționalului concurs municipal ,,Dictare pentru fiecare”, ediția a VI-a.
Va urma un program cultural organizat de Uniunea Scriitorilor, la care vor participa scriitorii Vladimir Beșleagă, Ion Hadârcă, Teo Chiriac, Arcadie Suceveanu, interpreții Cristi Aldea-Teodorovici, Cristina Pintilie, Cristina Scarlat, Viorel Burlacu, Vali Boghian.
În Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” va cânta „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov” și soliștii: Zinaida Julea, Nicolae Glib, Doina Sulac și Fetele din Botoșani.
Academia de Științe a Moldovei organizează ședința festivă dedicată Zilei Naționale „Limba noastră cea Română”, care va începe la ora 10.00.
Tradițional, la 31 august este deschis Salonului Internațional de Carte – BookFest Chișinău, care se va desfășura până pe 4 septembrie, la Universitatea de Stat din Moldova, Mediacor, intrarea din strada Pușkin. Salonul se deschide la ora 12.00.
La ora 15.00 va fi vernisată tradiționala expoziție de ară plastică „Saloanele Moldovei”, ediția a 32-a, 2022, Chișinău-Bacău. Expoziția va putea fi vizitată până pe 19 septembrie, la Centrul Brâncuși.
Seara, începând cu ora 19:00, pe strada pietonală „Eugen Doga” va fi prezentat un spectacol de muzică și poezie, cu genericul ,,Suntem în cuvânt și-n toate…”, prezentat de Orchestra Aldea-Teodorovici, Natalia Barbu și Cătălin Josan.
În cadrul spectacolului va avea loc și promovarea poeziei autohtone de către Ninela Caranfil, Nicolae Jelescu, Ioana Isac, Maria Pilchin și Andrei Sochircă.