Ministerul ucrainean al Educației și Științei a retras autorii ruși și belaruși din programa școlară pentru învățământul secundar, a anunțat marți această instituție într-un comunicat citat de agenția EFE.
Conform programei actualizate, la disciplina de literatură străină vor fi studiate de acum înainte numai operele în limba rusă care aparțin autorilor născuți în Ucraina sau care au avut o relație specială cu această țară.
”Revizuirea și actualizarea conținutului programei generale a învățământului secundar este o reacție în fața provocărilor apărute în legătură cu agresiunea armată pe scară extinsă a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, motivează ministerul ucrainean.
După cum remarcă agenția ucraineană Unian, în urma acestei decizii elevii ucraineni nu-l vor mai studia pe poetul național rus Aleksandr Pușkin, dar în programa școlară vor rămâne Nikolai Gogol și Mihail Bulgakov, ambii născuți în Ucraina, deși sunt scriitori ruși.
Orele de curs dedicate până în prezent autorilor ruși urmează să fie dedicate scriitorilor, poeților și dramaturgilor europeni, printre care Jean de Lafontaine, Robert Burns sau Johann Wolfgang von Goethe.
Eliminarea autorilor ruși nu este singura modificare aducă programei școlare ucrainene, a cărei revizuire a fost efectuată de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, cu profesori, deputați, dar și cu unele ONG-uri.
Astfel, la disciplina Istorie, ”tematicile actualizate vor oferi o viziune a Uniunii Sovietice ca stat de tip imperial”, semnalează comunicatul ministerului ucrainean, adăugând că elevii vor trebui să studieze mai detaliat istoria recentă.
În legătură cu conflictul armat început ințial în Donbas în 2014, la lecțiile de istorie vor fi ”evidențiate acțiunile de genocid ale liderilor politici (ruși – n. red.) și ale armatei ruse împotriva ucrainenilor, rezistența națională contra agresiunii ruse și sprijinul internațional pentru Ucraina”, se arată în același comunicat.
Mai mult, disciplina ”Apărarea Ucrainei” va fi consolidată cu componenta ”patriotico-militară”, cu informații despre războiul actual și despre ”eroii” săi, iar la disciplina ”Bazele Sănătății” vor fi predate noțiuni de protecție pe timp de conflict.