Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a declarat că, dacă se vor relua negocierile dintre Rusia și Ucraina, partea rusă va propune condiții mai dure, relatează Interfax.
„Astăzi, condițiile din partea noastră vor fi complet diferite, mai dure”, a spus el.
Potrivit reprezentantului Dumei de Stat a Federației Ruse, rușii vor înăspri cerințele pentru demilitarizare și denazificare și pentru recunoașterea independenței auto-proclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.
Potrivit deputatului, în timpul negocierilor, partea ucraineană a evitat problema recunoașterii independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk, oferind diverse opțiuni indirecte, ceea ce este inacceptabil pentru Rusia.
„La momentul negocierilor, partea ucraineană a oferit diverse (…) compromisuri”, a spus Sluțki și a adăugat că Kievul a oferit opțiuni de recunoaștere „pentru un număr de ani și altele asemenea”, care este „o încercare de a devia procesul de negociere”.
„Există multe nuanțe asociate atât cu granițele, cât și cu factorul timp”. „În opinia noastră, acest teritoriu are aceleași granițe și trebuie făcut totul pentru a asigura odată pentru totdeauna siguranța și libertatea, protecția față de nazism a oamenilor care au suferit semnificativ de pe urma lui în ultimii opt ani”, a spus deputatul.
Pe 17 mai, Mihail Podoliak a confirmat că negocierile cu Rusia sunt în pauză din mai multe motive, în timp ce Rusia cerea să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, precum și demilitarizarea Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski a subliat pe toată perioada negocierilor, în repetate rânduri, că nu poate fi vorba de negocieri reale atât timp cât Rusia continuă să bombardeze Ucraina, punând presiune pentru a accepta condițiile Kremlinului.
El a mai spus că nu va ceda republicile Donețk și Lugansk.
Liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Leonid Sluţki, s-a mai remarcat luna aceasta și prin afirmația că o posibilă bombardare a Podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, demonstrează faptul că Kievul acţioneză după metode teroriste.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. ”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”.