Proiectul privind promovarea educației non – formale și organizarea timpului liber calitativ al copiilor prin cunoașterea științelor spațiale (astronomice) a fost implementat cu succes! Inițiativa a fost realizată prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2021 și se referă la domeniul tematic Inovații, Cercetare și Educație. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.
„Proiectul urmărește restabilirea posibilităților de studiere și cunoaștere a astronomiei și oferirea posibilităților gratuite pentru copii de a explora Universul prin intermediul unui telescop performant, un instrument indispensabil în cercetarea lumii terestre și spațiale la distanțe variate. Copii au avut ocazia să descopere mai multe lucruri noi despre astronomie, sistemul solar, planete, evenimente astronomice de referință. De asemenea, aceștia au avut ocazia să exploreze universul prin intermediul materialelor informative, prezentări şi desene”, a specificat Ceban.
În incinta Centrului de Creație ,,Floarea Soarelui”, autorii proiectului au organizat ateliere de lucru cu genericul ,,Universul Copiilor – Sistemul solar și miracolele acestuia”, la care au participat un grup de copii și cadrele didactice din cadrul instituției gazdă. În partea a doua a evenimentului s-a desfășurat concursul de desene, la care cei mici au fost premiați cu diplome.
Totodată, echipa de implementare a organizat copiilor o excursie ghidată la Muzeul Cosmonauticii din capitală, unde au avut ocazia să cunoască mai detaliat informații despre explorarea spațiului. Obiectivul principal al proiectului este axat pe popularizarea Astronomiei, prin organizarea de observații publice prin telescop, stimularea copiilor de a-și extinde ariile de interes și cercetare. Activitățile au fost coordonate de către Direcția generală educație, tineret și sport, Centrul de creație „Floarea Soarelui” și Echipa de implementare a proiectului.