În condițiile creșterii tarifelor la resursele energetice și majorărilor zilnice a prețurilor la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a obținut anul trecut un supraprofit de aproape 30 de milioane de lei și un sold de peste 8 milioane de lei în conturile de decontare. Cifrele se conțin în raportul de audit efectuat de compania ”Moore Stephens KSC”, care a fost remis Parlamentului și care a stat la baza inițiativei fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a începe procedura de demitere in-corpore a conducerii ANRE, dar care a fost respinsă de deputații PAS.
Conform raportului de audit independent pentru anul 2021, au fost identificate carențe în exercitarea atribuțiilor ANRE, precum și neluarea măsurilor pentru diminuarea tarifelor reglementate ce a dus la supraprofit de 29 397 700 de lei.
Totodată, ANRE a admis formarea soldurilor de mijloace bănești la contul de decontare în valoare de 8 302 500 de lei fără a fi stabilit un plafon maxim al acesteia sau transferarea mijloacelor disponibile la bugetul de stat.
”În situație de criză energetică și pandemică acești bani au fost întrebuințați pentru necesități interne ale instituției precum închirierea imobilelor de lux în centrul capitalei destinat sediului instituției dar și salarii lunare de 100 mii lei”, constată BCS.
Socialistul Petru Burduja a declarat, joia trecută în Parlament, că deputații trebuie să i-a măsuri urgente în condițiile în care prețul unui litru de benzină a ajuns să depășească valoarea de 30 de lei. Potrivit deputatului, Parlamentul trebuie să se implice imediat pentru a stopa acest ”genocid”, deoarece în caz contrar vom ajunge și la 40 de lei pentru un litru de benzină.
Argumentele nu i-au convins pe deputații PAS, care au votat împotriva propunerii de a iniția procedura de demitere a tuturor membrilor Consiliului de Administrație ANRE.