Geopolitica
Astăzi este Ziua Naţională a Greciei
 25 Martie 2019 16:00  3193
Republica Elenă (Grecia), stat în sud-estul Europei, situat în partea sudică a Peninsulei Balcanice, învecinat cu Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, scrie Politics.MD.

Ţara cuprinde şi numeroase insule din Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Mediterană. Conform recensământului din 2011, populaţia ţării este de aproximativ 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraş este capitala - Atena, cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori. Republica Elenă este formată din nouă regiuni istorico-geografice şi are o suprafaţă de 132 mii kilometri pătraţi. Circa 80 la sută din teritoriul grec este format din munţi, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.

Grecia modernă îşi trage rădăcinile din civilizaţia Greciei antice, începând cu civilizaţiile egeene din Epoca Bronzului şi este considerată leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naştere al democraţiei ca formă de guvernare, al filozofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale şi istoriografiei, ştiinţelor politice, al marilor principii ştiinţifice şi matematice şi al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei şi comediei.

Realizările culturale şi tehnologice ale Greciei au influenţat întreaga lume. Multe aspecte ale civilizaţiei greceşti au pătruns în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, şi în Occident – prin intermediul Imperiului Roman. Această bogată moştenire este parţial reflectată în cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează ţara pe locul al şaselea în Europa şi pe al treisprezecelea - în lume. Statul grec modern, care cuprinde o mare parte din miezul istoric al civilizaţiei greceşti, a fost înfiinţat după Războiul Grec de Independenţă faţă de Imperiul Otoman.

Republica Elenă este membru fondator al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi membru al Uniunii Europene, Consiliului Europei, NATO, OECD, OSCE şi OMC.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Elenă au fost stabilite la 27 martie 1992. Ambasadorul R. Moldova în Grecia este Anatol Vangheli (din 20 iulie 2017, acreditat prin cumul) şi Ambasadorul Republicii Elene în R. Moldova cu sediul la Kiev este Georgios Poukamissas (din 26 ianuarie 2017, acreditat prin cumul).

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2018, volumul schimburilor comerciale a înregistrat suma de 44,5 milioane de dolari SUA. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, volumul s-a majorat cu 13,5%. Importul de mărfuri efectuat în perioada ianuarie-septembrie 2018 a însumat 18 milioane de dolari şi a înregistrat o creştere cu 1,1% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2017. Exportul, în perioada de referinţă a însumat 17,8 milioane de dolari, înregistrând o creştere cu 23,8%. În R. Moldova sunt înregistrate 113 companii mixte moldo-elene, capitalul social investit fiind de peste 35,6 milioane de lei.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%