Guvern
Ministrul economiei: „Este important ca în doi ani să putem exporta carne și ouă pe piața UE”
 9 August 2018 18:00  3046
 Este important ca Republica Moldova să nu piardă oportunitatea ca în doi ani să vândă carne și ouă pe piața UE, piață cu potențial foarte mare de creștere a exporturilor. În context, trebuie să fie gata de asigurarea unei misiuni de audit de succes din partea UE în 2019. 

Declarația aparține ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, făcută în cadrul unei ședințe de lucru de evaluare a acțiunilor din Foaia de parcurs pentru obținerea, de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B. 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministrul Economiei și Infrastructurii, s-a constatat că Moldova trebuie să progreseze în procesul de export al produselor (carne și ouă de pasăre categoria B) și să realizeze în termene restrânse acțiuni ce țin de dotarea și acreditarea laboratorului de sănătate animală. 

De asemenea, să continue armonizarea cadrului legislativ național la cerințele și normele europene, să creeze o unitate de procesare a deșeurilor din industria cărnii la nivel național, să sporească capacitățile instituțiilor naționale de resort, precum și să identifice posibilități de susținere a operatorilor naționali din domeniul producerii produselor de origine animalieră.

Dacă Moldova va realiza acțiunile respective, misiunea de audit din partea Uniunii Europene ar urma să vină în Republica Moldova în 2019. Atunci, se va decide dacă Moldova va putea exporta carne și ouă de pasăre în UE. 

Astfel, va crește volumul exportului în UE, în cazul în care Republica Moldova va utiliza pe deplin de oportunitățile oferite de DCFTA prin extinderea gamei de produse exportate spre UE cu cele de origine animală și a produselor derivate din acestea destinate consumului.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Comentarii
realist 9 August 2018 21:45
0 (0)
Deja ducem totul spre UE. Da-i naxui pe rusi si embargourile lor
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?