Parlament
Pavel Filip: Reforma administrativ-teritorială ar putea începe după alegerile parlamentare
 3 Ianuarie 2018 11:00  3565
Într-un interviu acordat postului Publika TV, premierul Pavel Filip a abordat problema reformei administrativ-teritoriale care, în opinia lui, nu poate fi făcută peste noapte, ci necesită un timp de pregătire mai îndelungat, relatează Politics.MD.

În acest sens, Pavel Filip a precizat că reforma administrativ-teritorială este necesară datorită faptului că la populația R. Moldova, 900 de primării reprezintă un excedent care înghite resurse financiare importante.

„Adevărul este că în Moldova, pornind de la numărul populației și dimensiunea teritoriului, 900 de primării sunt prea mult”, a precizat premierul.

În opinia lui Pavel Filip, o reformă administrativ-teritorială are menirea de a oferi mai mult confort cetățenilor, dar acest lucru trebuie pregătit pe o perioadă mai îndelungată, urmată de o implementare rapidă.

Ca model de reformă, Pavel Filip a evocat un precedent, cel a existenței județelor.

„În Moldova a existat un precedent când am trecut la județe, iar pe urmă s-a revenit la structura veche. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că trebuie pregătită mai bine această reformă.”, a precizat prim-ministrul.

Pavel Filip a enumerat și pașii necesari de a fi făcuți pentru a se ajunge la o reformă administrativ-teritorială reală.

„Mai întâi să vedem cum ne dorim să fie arhitectura Moldovei, după care să pregătim infrastructura transportului public, a drumurilor. Să pregătim oferirea serviciilor publice aproape de cetățean. Să pregătim accesul la școli și grădinițe. Să pregătim accesul la instituțiile de sănătate, astfel încât cetățeanului să-i fie comod și confortabil, dar nu să simtă acest disconfort, pentru că astăzi merge în centrul raional, spre exemplu, după reforma administrativ-teritorială să nu se confrunte cu problema că trebuie să caute transport public, nu are cum se deplasa sau nu are conexiunea respectivă. Iată, în linii generale, care este viziunea noastră pe această reformă. O pregătim bine. Acum se muncește. Când vom fi pregătiți deja cu acest concept, el va fi discutat public.", a spus premierul.

Ca orizont de timp în care proiectul reformei administrativ-teritoriale urmează să fie elaborat, Pavel Filip a precizat că acesta nu va fi în 2018.

„Acest lucru, trebuie să fiu sincer, urmează să se întâmple după alegerile parlamentare, pentru că și clasa politică și toți cetățenii, mai ales atunci când vorbim și de reprezentanții autorităților publice locale, nu cred că vor fi foarte entuziasmați să vorbească despre această reformă într-un an.", a specificat Pavel Filip.

Potrivit mai multor experți, reforma administrativ-teritorială este una absolut necesară pentru că va impulsiona economia şi autonomia financiară și va ancora R. Moldova în sistemul teritorial administrativ aplicat în Europa. 

 

Autor:  Cristina Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Andrei 3 Ianuarie 2018 12:27
0 (0)
Aceasta reforma cu siguranta este necesara, prea multe primarii avem la moment, si prea multi bani se irosesc in zadar pe intretinerea acestora. Trebuie de optimizat cheltuielile, si de eficientizat munca.
Alexei 3 Ianuarie 2018 15:59
0 (0)
Este clar că 900 de primării sînt prea multe, doar că această reformă nu trebuie făcută doar de dragul făcutului, ci pentru a oferi rezultate, iar consultarea statelor mai dezvoltate, ce au trecut prin astfel de reforme, o consider necesară.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%