Cu suportul financiar şi tehnic al Misiunii OSCE în Moldova, 154 tone de substanţe chimice periculoase au fost reambalate şi transportate din Transnistria pentru incinerare în Germania.
Potrivit Infotag, pe site-ul Misiunii OSCE se menţionează că substanţele chimice au fost colectate de la substaţiile electrice din diferite localităţi din regiune, precum şi de la uzina Moldavizolit din Tiraspol.
“Produsele chimice au fost livrate în Germania în opt camioane pentru a fi incinerate într-o instalaţie specială destinată distrugerii deşeurilor periculoase”, se arată în comunicat.
Misiunea subliniază că proiectul urmăreşte să consolideze cooperarea dintre cele două maluri ale Nistrului în ceea ce priveşte securitatea mediului, reducerea riscurilor de dezastre şi gestionarea deşeurilor periculoase. De asemenea, este menit să confirme că OSCE este cu adevărat interesată de bunăstarea tuturor moldovenilor.
“Autorităţile din Tiraspol şi Chişinău, care au supravegheat colectarea şi îndepărtarea substanţelor chimice periculoase, sunt angajate în îmbunătăţirea sănătăţii publice. Autorităţile au transformat riscurile asociate cu aceste substanţe chimice toxice într-o cooperare fructuoasă, acceptând să transporte substanţele chimice în Germania pentru incinerare”, a declarat Kelly Keiderling, şeful Misiunii OSCE în Moldova.
După cum Infotag a relatat anterior, OSCE a elaborat proiectul pentru a ajuta la eliminarea a aproximativ 363 de tone de substanţe chimice periculoase, la cererea guvernului moldovean şi a reprezentanţilor Transnistriei.
În iunie 2023, Misiunea OSCE a semnat un Memorandum de înţelegere cu Ministerul Mediului privind “Îndepărtarea şi eliminarea substanţelor chimice periculoase din Moldova“.
În a doua jumătate a anului 2024, aproximativ 210 tone de substanţe chimice periculoase vor fi îndepărtate, reambalate şi expediate de pe malul drept al Nistrului.