Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut țărilor occidentale să interzică intrarea tuturor rușilor pe teritoriile acestor țări, ca răspuns la încercarea de anexare a noilor teritorii ucrainene. Acesta a menționat că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe” în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească. Declarațiile au fost făcute pentru The Washington Post.
Zelenskiy a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”, subliniind că cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor, „pentru că rușii iau pământ străin”.
„Atunci vor înțelege. Ei vor spune: „Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi responsabilă, nu-i așa? Poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”, a spus președintele ucrainean.
Deși majoritatea țărilor europene au închis spațiul aerian pentru Rusia, nu există încă nicio interdicție completă a vizitei țărilor occidentale pentru ruși și sunt în continuare liberi să solicite o viză, în special pentru vizitarea Statelor Unite.
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.
„Este greșit că atunci când Rusia poartă un război de agresiune agresiv și brutal în Europa, rușii pot duce o viață normală, pot călători prin Europa, pot fi turiști”, crede premierul.
Zelenskiy propune astfel noi restricții pentru ruși ca răspuns la încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojia „au emis un ordin” de a crea așa-zise comisii electorale care să organizeze un „referendum”. În plus, localnicii sunt invitați să ajute în organizarea acestuia.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.