Tranzitul gazului natural rusesc prin Ucraina către Europa a fost oprit complet pe 1 ianuarie 2025, marcând sfârșitul unui acord istoric și unul dintre cele mai semnificative eșecuri pentru Kremlin. Declarația a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a subliniat importanța acestui moment.
Zelenski a reamintit că, la începutul mandatului lui Putin, Rusia tranzita anual peste 130 de miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina. Astăzi, această cifră a scăzut la zero.
„Când lui Putin i s-a oferit puterea în Rusia acum mai bine de 25 de ani, volumul anual de tranzit al gazului prin Ucraina către Europa era de peste 130 de miliarde de metri cubi. Astăzi, tranzitul gazului rusesc este egal cu zero. Aceasta este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei. Transformarea resurselor energetice în arme și șantajul energetic cinic asupra partenerilor au privat Rusia de cea mai atractivă și geografic cea mai accesibilă piață pentru ea.”
El a evidențiat că majoritatea țărilor europene au reușit să se adapteze rapid la tranziția energetică, iar acum este esențial să fie sprijinită și Republica Moldova în acest proces.
„Având în vedere aceste circumstanțe, majoritatea absolută a țărilor europene s-au adaptat cu succes la aceste schimbări. Astăzi, sarcina noastră comună este să sprijinim Republica Moldova în perioada transformării energetice. De asemenea, trebuie să rezistăm presiunii unor politicieni europeni care preferă schemele mafiote ale Moscovei în locul unei politici energetice transparente.”
De asemenea, Zelenski a făcut apel la combaterea schemelor corupte promovate de Rusia, subliniind importanța unei politici energetice transparente și a diversificării furnizorilor.
În paralel, oficialii din Polonia și Austria au salutat decizia de a opri tranzitul gazului rusesc. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a ironizat situația.
„Putin a construit Nord Stream pentru a ocoli Ucraina și a șantaja Europa de Est cu amenințarea închiderii robinetului de gaz, iar astăzi Ucraina i-a blocat exportul direct de gaze către UE. Cine sapă groapa altuia…”, a scris Sikorski.
În Austria, ministrul pentru climă și energie, Leonore Gewessler, a declarat că țara sa nu mai depinde de gazul rusesc și a lăudat Ucraina pentru avertizarea prealabilă, care a permis autorităților să-și planifice tranziția energetică.