Coreea de Nord trimite arme și oameni Rusiei, pentru frontul din Ucraina. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avertizat în mesajul transmis aseară asupra faptului că, în lumina celor mai recente informații privind aceste transferuri, trebuie crescută presiunea pe Moscova.
Kremlinul a negat datele venite dinspre Coreea de Sud, potrivit cărora ar fi primit de la Phenian personal militar.
Săptămâna aceasta, Zelenski va prezenta planul său pentru victorie. Principalele obiective sunt întărirea poziției Ucrainei la viitoarele negocieri și forțarea Rusiei să încheie o pace justă.
Volodimir Zeenski, președintele Ucrainei: Acum trebuie să acționăm pentru a împiedica Rusia și pe aliații săi să se adapteze la capacitățile noastre. Vedem o alianță tot mai strânsă între Rusia și regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. Este vorba chiar despre transfer de oameni din Coreea de Nord către forțele militare de ocupație. Evident, în astfel de circumstanțe, relațiile noastre cu partenerii noștri trebuie dezvoltate. Linia frontului are nevoie de mai mult sprijin. Când vorbim despre mai multe capacități cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și de mai multe provizii decisive pentru forțele noastre, nu este vorba doar despre o listă de echipamente militare. Este vorba despre creșterea presiunii asupra agresorului, care va fi mai puternică față de cât poate suporta Rusia.
Nu există confirmări din surse independente că soldaţi nord-coreeni ar lupta alături de trupele ruse împotriva Ucrainei, notează dpa.
În ultimele zile, au existat informaţii în legătură cu desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni în estul Ucrainei. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte soldaţii ucişi pe front, nu s-a demonstrat în mod concludent dacă toţi erau membri ai trupelor obişnuite ruse sau nu.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, a raportat recent că mii de soldaţi nord-coreeni au ajuns în Rusia şi erau pregătiţi pentru a fi trimişi în Ucraina.
Potrivit preşedintelui ucrainean, Kievul are nevoie de arme cu rază lung de acţiune pentru a „creşte presiunea asupra agresorului” şi pentru a „preveni un război mai mare”.
Ucraina le-a cerut în ultimele luni aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în profunzime teritoriul rus.
Kremlinul a dezminţit joi informaţiile furnizate de Kiev şi Seul care arată că soldaţi nord-coreeni acordă sprijin în Ucraina armatei ruse, care primeşte de asemenea muniţie şi rachete de la Phenian, potrivit ţărilor occidentale.
Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimele luni, iar preşedintele rus Vladimir Putin a mers în vizită la Phenian în iunie pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.