Opoziția este interzisă la compania publică “Teleradio Moldova”, fapt îngrijorător. Despre aceasta vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a scris pe rețelele de socializare. Parlamentarul a precizat că acest mesaj este, de fapt, o adresare publică pentru Consiliul Audiovizualului, conducerea Instituției Naționale Compania publică “Teleradio-Moldova”, ONG-urile de media, Ambasadele acreditate la Chișinău etc.
„După subordonarea politică a Companiei publice “Teleradio-Moldova” majorității PAS din Parlament, pentru opoziție ușile postului de televiziune “M 1” au fost închise.
Am făcut o analiză succintă a invitaților la emisiunile de la “M 1” în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022 și constatarea este tristă. Sunt invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții partizani ai PAS, fără ca în emisie să sune vocea opoziției sau a unor experți, critici la adresa guvernării. În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți următorii reprezentanți ai guvernării PAS:
La emisiunea “Moldova în direct” – Natalia Gavrilița, prim ministru (30 decembrie). Au fost și două ediții a acestei emisiuni, pe 23 și 28 decembrie, la care au fost invitați experți doar din cei care laudă guvernarea.
Din 20 ianuarie, au fost puse pe post trei “Ediții speciale” la care au fost invitați: Președintele Parlamentului Igor Grosu (20 ianuarie), Marcel Spătaru, ministru al Muncii și Protecției Sociale (25 ianuarie), Ana Revenco, ministru al Afacerilor Interne (26 ianuarie).
În cadrul emisiunii “Bună seara” în calitate de invitați au fost: Andrei Spînu (10 decembrie 2021), Marcel Spătari (17 decembrie 2021), Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției (21 ianuarie), la fel cu un șir de experți, care sprijină guvernarea. Pe 22 decembrie 2021 a fost organizată o ediție specială a acestei emisiuni cu participarea Maiei Sandu.
O situație similară este și cu invitații din cadrul principalului buletin de știri al “M 1” – Mesager. Astfel, deputatul PAS Oazu Nantoi a fost invitat în calitate de “expert în problematica transnistreană” (22 decembrie 2021). Iar ceilalți invitați sunt exclusiv analiști pro-guvernamentali, din nou fără o voce alternativă de expertiză”, a scris Batrîncea.
Deputatul se întreabă dacă așa au înțeles cei de la guvernare reformarea Teleradio-Moldova și i-a cerut noii conduceri ai instituției să asigure echilibrul în informațiile prezentate.
„Mă adresez către ONG-urile media, să vină cu o reacție publică la acest tablou sinistru, în care este prezentă exclusiv vocea guvernării la emisiunile postului public de televiziune. Rog Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și să ia atitudine față de cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova. Noi vom fi mereu cu ochii pe audio-vizualul plătit din banii publici și vom reacționa de orice dată va fi necesar. Anunț că reacțiile noastre nu se vor limita doar la mesaje publice. Ne rezervăm dreptul să apărăm dreptul cetățenilor la informare obiectivă prin orice acțiune legală”, a conchis Vlad Batrîncea.