Victoria Furtună, președintele Partidului Politic „Moldova Mare”, a susținut joi, 17 iulie 2025, o declarație publică în care a acuzat o „grupare criminală organizată” condusă de președintele Maia Sandu, partidul de guvernământ și coaliția sa din Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Centrul Național Anticorupție (CNA), Inspectoratul General de Poliție (IGP) și primării. Furtună a declarat că aceste instituții nu înțeleg că „nicio guvernare nu a fost veșnică în Republica Moldova”.
Potrivit Victoriei Furtună, guvernanții din Republica Moldova „loby-ază interese personale, de partid sau interesele altora”, comit „mizerii”, după care „pleacă frumușel în off-shore-uri”, în timp ce „executorii” sunt atrași la răspundere. Ea a susținut că aceștia semnează acte „din neglijență sau cu intenție”, fiind conștienți de „falsurile și abuzurile celor de la guvernare”.
Furtună a adresat un avertisment direct șefului SIS, Alexandru Musteață, șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, prim-ministrului Dorin Recean, președintei Maia Sandu și tuturor membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cerându-le „să nu încalce legea”, deoarece „poporul înțelege și vede tot”. Ea a recunoscut dificultatea de a accesa documentele semnate de guvernanți, dar a exprimat încrederea că „Dumnezeu e mare” și va oferi „instrumentele necesare pentru a-i demasca”.
Liderul partidului „Moldova Mare” a făcut referire la sancțiunile care i-au fost impuse, susținând că acestea au la bază „probe aparent relevante” pentru guvernare, dar care, în opinia sa, sunt „foițe și cedule scrise tendențios în detrimentul unui partid care s-a născut din durerea poporului” și care „în viitor va manifesta doar interesul țării și interesul moldovenilor”.
Victoria Furtună a vizat și presa, în special „presa galbenă”, inclusiv „Ziarul de Gardă”, Mariana Rață și „ceilalți ocoliți” care, potrivit ei, sunt „finanțați de gruparea criminală USAID, declarată de președintele Statelor Unite ale Americii, de blocul militar NATO”. Ea a acuzat această presă că este folosită pentru a „contribui la uzurparea puterii în stat”, prin răspândirea de informații conform cărora Victoria Furtună ar face parte dintr-o grupare criminală sau ar fi finanțată de diverse figuri controversate.
Furtună a menționat că sancțiunile impuse de Bruxelles se bazează pe aceste acuzații, dar a subliniat că, într-o țară democratică, o persoană este sancționată doar după o decizie definitivă și irevocabilă. Ea a acuzat guvernarea că folosește presa pentru a „înfăptui justiția” și pentru a impune sancțiuni cetățenilor Republicii Moldova. Furtună a afirmat că motivul includerii sale în sancțiuni ar fi plângerile depuse împotriva Maiei Sandu și a lui „Nicușor Dan” (probabil o eroare, referirea fiind la primarul Bucureștiului) și faptul că dorește să prezinte probe în România, în fața Parlamentului European. Ea a interpretat sancțiunile ca o încercare de a o împiedica să ajungă în România și de a împiedica cetățenii din străinătate să cunoască „realitatea din Republica Moldova cu probe relevante și pertinente”.
Victoria Furtună a promis că va prezenta zilnic probe care atestă că guvernanții, „abuzându-și atributele funcționale”, falsifică documente oficiale și sesizări pentru a denigra oponenți politici, a-i exclude din curse electorale și a persecuta cetățeni prin rețineri, dosare penale și procese contravenționale. De asemenea, a acuzat transmiterea punctelor strategice ale statului către așa-numiții „parteneri externi”, dând exemplul Portului Giurgiulești și al căilor ferate.
Un punct central al declarației a fost prezentarea unui document, pe care Furtună l-a descris ca fiind o „sesizare transmisă de către Alexandru Musteață către Viorel Cernăuțeanu”, datată 4 iulie 2025. Această sesizare, cu numărul IE6701, ar conține informații false cu scopul de a produce consecințe juridice negative pentru Victoria Furtună, Iurie Răelian și Partidul „Moldova Mare”, inclusiv excluderea acestuia din cursa electorală pentru parlamentare. Conform acestei note, Victoria Furtună ar fi încălcat legislația privind gestionarea mijloacelor financiare ale partidului, fiind finanțată ilegal de grupări criminale și prezentând un pericol pentru securitatea statului. Furtună a declarat că pericolul pe care-l reprezintă este pentru guvernanți și pentru „acoliții” lor.
Furtună a afirmat că sesizarea conține cel puțin trei elemente de falsificare: conținutul, pe care ea îl atribuie „fraților noștri din România” sau „ex-colegilor de la SRI”; sigla SIS, care nu ar fi aprobată de Comisia Națională de Heraldică; și semnătura electronică a domnului Musteață, care ar fi fost aplicată pe un alt document. Ea a susținut că acest document falsificat a fost creat pentru a iniția un proces contravențional, a efectua măsuri speciale de investigație și a transmite materialul acumulat Comisiei Electorale Centrale, în vederea excluderii sale din campania electorală. Furtună a argumentat că falsificarea a fost făcută pentru a „șterge urmele” și a evita răspunderea pentru falsul în acte publice.
Victoria Furtună a extins acuzațiile de falsificare și la adresa agenților economici și a cetățenilor Republicii Moldova, susținând că aceștia sunt persecutați prin procese contravenționale ilegale și amenzi mari, care au dus la „decese” și „persoane în spital”. Ea a declarat că nu se teme și că a depus plângeri nu doar la Procuratura Generală, ci și la ONU, OSCE, Comisia de la Veneția și Parlamentul European, pentru a expune „modul în care își bat joc de cetățenii Republicii Moldova”.
În încheiere, Victoria Furtună a anunțat că va publica documentul în format PDF și a încurajat publicul să-l verifice în sistemul MSIM. Ea a reiterat că aceste acțiuni duc la persecuția oponenților politici și a cetățenilor, afirmând că Republica Moldova se întoarce la „timpurile sovietice”. A încheiat mesajul cu o provocare directă către guvernare: „Ați decis să luptați cu sabia mea? Atunci, băieți, să înceapă jocul!”
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!