Rușii au publicat primele imagini care surprind percheziția ilegală de pe nava-cargo asupra căreia au tras focuri de avertizare, în Marea Neagră. În prezent, nava s-a refugiat în Portul Sulina, scrie digi24.ro.
Rușii au anunțat că au urcat la bordul acestei nave după ce au somat echipajul civil să oprească. În imagini se vede cum unuia dintre marinari i se cere să acționeze maneta pentru a opri nava.
La început, echipajul a refuzat, după care rușii spun că au tras mai multe focuri de avertisment și, ulterior, un elicopter a lăsat la bordul navei mai mulți militari. Aceștia au luat legătura cu echipajul, au cerut documentele de călătorie, au verificat în cală și în alte compartimente ale navei, după care au plecat, după ce și-au dat seama că nu era niciun pericol.
Într-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării, membrii echipajului pot fi văzuți îngenunchind pe punte cu mâinile pe cap, după ce un elicopter rusesc Ka-29 se apropie și soldați ruși debarcă pe navă.
Ceea ce pare a fi o înregistrare cu camera de corp a unității navale, arată militari ruși cu arme automate care verifică nava și intră pe punte.
„Opriți mașinăria, opriți mașinăria!”, spune unul dintre rușii înarmați, în timp ce membrii echipajului își pun mâinile pe cap și îngenunchează în timp ce armele sunt îndreptate spreei.
„Păstrați-vă calmul și ascultați-mă”, spune un alt rus.
„Bună ziua, domnule. Sunt ofițer de marină rus – vă rog să nu-mi filmați grupul pe video”, zice un soldat rus în engleză, care a cerut căpitanului să vorbească tot în limba engleza.
Este o navă care vrea să ajungă în Ucraina, de unde vrea să preia cereale. Nava ar trebui să ajungă la Căpitania Portului Sulina. Până în prezent comandantul navei nu a făcut această solicitare. Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați nu a primit o cerere prin care se solicită un pilot fluvial care să aducă nava pe Dunăre. Autoritățile din Tulcea spun că toate căile de comunicație și radarele navei sunt oprite, pentru că echipajul vrea să rămână în siguranță până aduce nava în apele teritoriale ale NATO.