Promițându-le americanilor o nouă eră de aur și soluționarea rapidă a tuturor „problemele”, președintele SUA, Donald Trump, și-a început mandatul cu o demonstrație de forță executivă, semnând sute de decrete în primele ore. De la măsuri interne, cum ar fi grațierea celor care au atacat Capitoliul acum patru ani, până la retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, Trump a avut o primă seară activă, așa cum era de așteptat, informează antena3.ro.
Trump a semnat o serie de decrete prezidențiale la Capital One Arena, în fața susținătorilor, și ulterior la Casa Albă, incluzând retragerea din Tratatul de la Paris privind schimbările climatice și cererea ca angajații federali să revină la birou cu normă întreagă, fără opțiunea de a lucra de acasă.
După o zi plină de ceremonii, Donald Trump a semnat decrete menite să restricționeze imigrația, să reducă reglementările de mediu și inițiativele legate de diversitatea rasială și de gen. Deși nu a luat măsuri imediate pentru creșterea tarifelor, o promisiune centrală a campaniei, a declarat că ar putea impune taxe de 25% Canadei și Mexicului începând cu 1 februarie.
Una dintre politicile propuse de Trump, care se preconizează că va stârni controverse, este eliminarea cetățeniei teritoriale – adică obținerea automată a cetățeniei de către cei născuți pe teritoriul SUA. Acest decret ar putea genera litigii. În sistemul american, decretele prezidențiale au putere de lege și intră în vigoare imediat, însă pot fi contestate în instanță sau anulate de următorul președinte.
De asemenea, un alt ordin executiv a declarat cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste.
„Scăpăm de tot cancerul cauzat de administrația Biden”, a declarat Trump în timp ce semna o serie de decrete în Biroul Oval, potrivit sursei citate.
Iată ce cuprind primele ordonanțe executive semnate luni:
- Acordarea graţierii şi comutarea pedepselor pentru persoanele care au legătură cu revoltele din 6 ianuarie;
- Declararea imigraţiei ilegale la graniţa dintre SUA şi Mexic drept o urgenţă naţională;
- Desemnarea cartelurilor criminale drept organizaţii teroriste;
- Anularea acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali;
- Suspendarea programului american de reinstalare a refugiaţilor timp de patru luni;
- Crearea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală sau DOGE (care va fi condus de Elon Musk):
- Suspendarea temporară a legii federale care interzice TikTok;
- Tragerea la răspundere a foştilor oficiali guvernamentali „pentru interferenţa în alegeri”;
- Scoaterea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
- Declararea unei urgenţe energetice naţionale pentru a permite extragerea de resurse suplimentare, inclusiv forarea în Alaska;
- „Protejarea femeilor împotriva ideologiei radicale de gen”.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!
Reamintim, Donald Trump a depus jurământul și a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii de învestire care a avut loc în Capitoliu, din cauza frigului din Washington DC.
La 78 de ani, șapte luni și șase zile, Trump devine cel mai bătrân președinte din istoria țării în momentul preluării mandatului. Predecesorul său, Joe Biden, a preluat mandatul la 78 de ani și 61 de zile.