Reprezentanții Mișcării „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară” susțin că, la 31 de ani de Independență și la 30 de ani de la războiul de la Nistru, veteranii sunt ignorați de guvernanți.
Aceștia solicită să fie primiți în audiență la comandantul suprem al Forțelor Armate, președintele Maia Sandu, transmite IPN.
„Suntem o organizație tânără. Ne-am fondat și ne-am călit pe baricade în 2020, la protestele care am participat. Suntem o organizație obștească, non-profit, apolitică. Nu susținem niciun partid, dar suntem împotriva unor partide radicale, împotriva trădătorilor de țară care ne-au adus prin corupție și furt la sărăcia în care suntem. Dar vreau să mai spun că pe parcursul a 30 de ani statul nu a avut un program, o politică coerentă de apărare a intereselor veteranilor de război”, a declarat într-o conferință de presă la IPN Constantin Covrig, administratorul organizației.
Reprezentanții Mișcării afirmă că, deja de doi ani, funcționează Biroul pentru relații cu veteranii, însă viața veteranilor nu s-a schimbat. Vladimir Buga, președintele organizației teritoriale Nisporeni, a menționat că există rezerve mari față de activitatea Biroului. Or, această instituție trebuie să se implice mai mult, inclusiv în teritoriu, pentru a asigura o evidență a veteranilor.
Nicolae Leca, președintele organizației teritoriale Ialoveni, a declarat că s-au adunat în ajun de Independență din cauza nevoilor care îi apasă. Chiar dacă aparent au fost introduse prevederi și garanții pentru veterani, acestea fie sunt insuficiente, fie nu funcționează. „30 de ani am suportat batjocura tuturor guvernelor. De astăzi nu mai suportăm și sper că această conferință va pune începutul noilor valuri de proteste”, a spus veteranul.
Valeriu Sava, președintele organizației teritoriale Anenii Noi, a menționat că în ultima perioadă tot mai mulți veterani se sting din viață și așa și nu au mai apucat să vadă înfăptuite promisiunile guvernărilor. Veteranii nu au nevoie de medalii, ci de sprijin.
Dorel Roșca, secretar general al Mișcării, spune că asociația este unica care în mod deschis a blocat aducerea organizată a alegătorilor corupți la urne. Astfel veteranii au contribuit la schimbările pe care și le-au dorit. Și au urmat și promisiuni legate de pachetul social pentru veterani, însă așa și nu există o Foaie de parcurs care să conțină obiective concrete și termene de realizare. Veteranul a solicitat guvernării să organizeze cel târziu până pe 10 septembrie o ședință la care să fie discutate problemele veteranilor.