Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, reafirmă acuzațiile potrivit cărora i s-ar fi cerut o listă cu procurori considerați integri pentru a trece vettingul și spune că este pregătită să susțină un test cu poligraf pentru a demonstra că spune adevărul. Reacția Veronicăi Dragalin vine la scurt timp după ce președinta Maia Sandu a infirmat categoric acuzația că i-ar fi cerut o listă cu procurori „integri” pentru a promova vettingul.
„Am semnat o scrisoare cu toată conștiința și responsabilitatea că îmi asum tot ce am declarat. Declarațiile unui martor au calitate de probă. Sunt gata să trec și un poligraf să demonstrez că spun adevărul”, a scris Dragalin pe pagina sa de Facebook.
Aceasta afirmă că are notate data, ora și conținutul ședințelor, care pot fi verificate prin registre, înregistrări video, dar și prin declarațiile unor persoane care au aflat imediat după despre discuțiile respective.
Dragalin susține că a tras numeroase semnale de alarmă în privința modului în care s-a desfășurat procesul de pre-vetting, dar nu a fost ascultată. Mai mult, spune că a fost împiedicată să-și formeze o echipă în care să aibă încredere: „Când am solicitat de repetate ori instrumente de la politicieni ca să-mi pot forma echipa de procurori, am fost refuzată.”
Amintim că recent o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vettingul. Ea a refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei.
După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vettingului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție.
Și prim-ministrul Dorin Recean respinge acuzațiile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmațiile Veronicăi Dragalin constituie o „minciună gravă”.
Reamintim că Veronica Dragalin a criticat public, în repetate rânduri, din postura de șefă a PA, vettingul procurorilor. Aceasta susținea că evaluarea externă ar putea bloca activitatea instituției pe care o conducea, în condițiile în care mai mulți procurori și-au dat demisia sau intenționau să o facă, pentru a evita verificarea integrității lor etice și financiare.
Fosta șefă PA s-a pronunțat public inclusiv împotriva reformei celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, la propunerea Ministerului Justiției. Dragalin consideră că sub conducerea sa, PA a înregistrat rezultate „istorice” în lupta cu corupția, iar comasarea procuraturilor care luptă cu crima organizată și corupția ar fi „neargumentată”.
Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a criticat public, în repetate rânduri, activitatea instituțiilor responsabile de lupta cu corupția. Invitată recent la Radio Moldova, șefa statului a declarat că reforma justiției din Republica Moldova se apropie de etapa finală și că, deși s-au înregistrat progrese semnificative, procesul trebuie să continue, pentru a asigura un sistem judiciar curat și eficient. Referitor la reorganizarea celor două procuraturi specializate, Maia Sandu a reiterat necesitatea consolidării acestora într-o singură instituție „puternică”.
Sursa: moldova1.md
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!