În opinia deputatului, sub pretextul luptei cu corupția PAS intenționează să demită toate persoanele incomode și să instaleze în funcții persoane docile.
Toate inițiativele legislative în domeniul de drept propulsate cu repeziciune de PAS în Parlament au un singur scop: acapararea justiției și instaurarea unei persoane apropiate actualei guvernări în fotoliul Procurorului General. Concluzia a fost expusă de vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul socialist Vasile Bolea.
Bolea a menționat că modificările propuse de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură, cu privire la CSP, CSM, ANI au nevoie de expertiză, inclusiv din partea instituțiilor internaționale și de consultări publice. Deputatul a accentuat că Legea Procuraturii în vigoare a fost votată în 2016 după mai multe consultări și cu expertiza UE în valoare de 3 milioane de euro.
”Acum vedem că se pune cruce pe anumite aspecte din acest concept al legii și se vine cu altceva dintr-un simplu motiv: se dorește instaurarea vreunei rude a cuiva în fotoliul de Procuror General”, a spus Bolea.
În opinia socialistului, fără a avea o Strategie în justiție pe următorii ani, PAS a purces la modificarea legislației ”în vederea epurării celor pe care ei îi consideră incomozi în acest proces”.
”Aceste derapaje sau propuneri cu care vin ei alimentează suspiciunile de luptă cu Procurorul General și reprezentarea la nivel național a reprezentanților în autonomia găgăuză. Amintesc că președintele l-a exclus pe bașcan din componența CSS. Mă miră de ce încă nu au propus ca bașcanul să nu fie membru de Guvern. (…) Nu este nicio dorință de a lupta cu corupția. Este o dorință de a subordona a treia putere în stat și posibil de a mai angaja rude, prieteni, alte persoane docile în acest organe”, a menționat deputatul.
Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități mai admite că președintele comisiei, deputatul PAS Olesea Stamate, a mințit atunci când a spus că aceste inițiative au fost discutate cu experții Consiliului Europei.
”Experții trebuie plătiți, ei nu lucrează o singură zi sau săptămână. Experții lucrează pe lângă MJ sau ANI. Eu nu am auzit de un asemenea proiect. În situația actuală nu exclud că a fost o minciună sau o încercare de a ieși din această situația delicată”, a spus Bolea.