Uniunea Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru a ajuta la reconstruirea școlilor din Ucraina, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.
„Reconstrucția Ucrainei va necesita resurse masive. De exemplu, bombardamentele rusești au avariat sau distrus peste 70 de școli. Jumătate de milion de copii ucraineni și-au început anul școlar în Uniunea Europeană, dar mulți alții din interiorul Ucrainei pur și simplu nu au o sală de clasă unde să meargă. Astfel, astăzi anunț că vom lucra cu Prima Doamnă pentru a sprijini reabilitarea școlilor ucrainene avariate. Și iată de ce vom furniza 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale”, a spus Ursula von der Leyen în discursul la care asistă și Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, și care este primul de la declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie acest an.
Referindu-se la ajutorul acordat Ucrainei, Von der Leyen a amintit că UE a suspendat deja tarifele asupra importurilor europene de produse ucrainene și a adăugat că executivul comunitar va lucra cu Kievul pentru a asigura un acces fără obstacole la piața unică, transmite Agerpres.
„Piața noastră unică este una dintre cele mai mari povești de succes ale Europei. Acum este timpul să facem din ea o poveste de succes și pentru prietenii noștri ucraineni”, a accentuat președinta CE.
Ea a ținut să precizeze că sancțiunile impuse Rusiei de către UE în urma invadării Ucrainei trebuie să fie menținute.
„Vreau să fie clar: sancțiunile nu sunt aproape de a fi ridicate. Este timpul pentru hotărâre, nu pentru relaxare”, a explicat Von der Leyen.
Uniunea Europeană a furnizat deja un ajutor militar și peste 19 miliarde de euro asistență financiară Ucrainei de la debutul conflictului declanșat de Rusia și a impus sancțiuni economice grele Moscovei. Suma nu include sprijinul militar din partea UE.
„Vom acorda în acest sens nu numai finanțare, ci vom oferi Ucrainei și mijloacele de care are nevoie pentru a-și valorifica la maximum potențialul. /…/ n luna martie, am conectat cu succes Ucraina la rețeaua noastră de energie electrică, realizare care era planificată inițial pentru 2024. Am reușit să facem acest lucru în doar două săptămâni. Iar astăzi, Ucraina exportă energie electrică în Europa. Doresc să extind considerabil aceste schimburi comerciale reciproc avantajoase”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.