Ungaria continuă să blocheze ajutorul pentru Ucraina. Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că alocarea celor peste 6,5 miliarde de euro pentru Kiev este inacceptabilă pentru țara sa. El spune că războiul din Ucraina „nu este războiul lor” și că sancțiunile UE impuse Moscovei au făcut mai mult rău Europei decât Rusiei. Miniștrii de Externe ai statelor europene critică poziția Ungariei și consideră inadmisibil ca o singură țară să blocheze prin veto acest ajutor crucial pentru ucraineni.
Ministrul ungar de Externe a reiterat poziția țării sale în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe de la Bruxelles. Suma pe care Budapesta o blochează include trei tranșe de 500 de milioane de euro, precum și 5 miliarde de euro din noul fond de ajutor pentru Ucraina, înființat recent. Miniștrii de Externe din blocul comunitar au criticat dur poziția Ungariei.
„Cred că trebuie să fim transparenți în ceea ce privește poziția Ungariei, pentru că în majoritatea cazurilor, noi luăm o poziție de la caz la caz. Am analizat acest aspect și , aparent, circa 41 de procente din rezoluțiile Uniunii Europene privind Ucraina au fost blocate de Ungaria. Instrumentul European pentru Pace este blocat. Începutul aderării Ucrainei este în curs de desfășurare, dar discuțiile sunt ținute ostatice de către Ungaria”, a declarat minsitrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.
„De fiecare dată când venim aici, noi trebuie să convingem Ungaria pentru a nu bloca acele inițiative foarte importante și eu cred că acest lucru este crucial. Noi am decis pentru ca Ucraina și, de asemenea, Europa să folosească aceste fonduri din Instrumentul European pentru Pace. Este important să utilizăm și profiturile din active înghețate în acest scop, și acest lucru este foarte important”, susține ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna.
„În ceea ce privește Ucraina, încercăm să găsim o modalitate de a strânge noi fonduri, deoarece aceasta este principala problemă în joc, în mobilizarea noastră pentru a lupta împotriva războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Vom folosi, de asemenea, această discuție pentru a organiza schimbări majore în ceea ce privește apărarea. Cunoașteți poziția franceză în acest sens. Vrem să producem mai mult în Europa și, de asemenea, să avem ordine de apărare în Europa. Va fi o provocare pentru noi să găsim un teren comun în acest sens”, a relatat ministrul de Externe al Franței, Stephane Sejourne.
Ungaria a blocat și anterior deciziile Uniunii Europene privind ajutorul militar pentru Ucraina. Mai mult, Budapesta se opune și deschiderii oficiale a negocierilor de aderare a Ucrainei la blocul european, în condițiile în care o majoritate de state membre doresc ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii iunie, potrivit unor surse diplomatice. Budapesta a spus mereu că Ucraina nu a îndeplinit toate condițiile.