Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro, ca parte a unui sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari promis de statele G7. Anunțul a fost făcut vineri de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Kiev.
„Atacurile necruțătoare ale Rusiei fac ca Ucraina să aibă nevoie de un sprijin continuu din partea Uniunii Europene,” a declarat von der Leyen. Ea a subliniat că acest împrumut reprezintă o contribuție majoră a UE la redresarea economică și infrastructurală a Ucrainei, grav afectată de război.
Vizita președintelui Comisiei Europene la Kiev a fost dedicată discuțiilor privind sprijinului pe care Europa îl poate oferi Ucrainei în diverse domenii, de la pregătirea pentru iarnă și consolidarea apărării, până la aderarea la Uniunea Europeană și implementarea acordului de împrumut al G7.
În luna iunie, statele G7 au convenit să ofere Ucrainei un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023, fonduri provenite în mare parte din activele înghețate ale Rusiei.
Cu toate acestea, implementarea acestui plan întâmpină dificultăți, deoarece Statele Unite, care ar trebui să contribuie cu 20 de miliarde de dolari, ezită să se angajeze dacă Uniunea Europeană nu extinde sancțiunile împotriva activelor rusești înghețate.
Extinderea acestor sancțiuni necesită unanimitate în cadrul UE, însă acest vot este momentan blocat de Ungaria. Potrivit unui raport Financial Times din 17 septembrie, Uniunea Europeană explorează opțiunea de a oferi împrumutul fără sprijinul SUA, încercând să mobilizeze între 20 și 40 de miliarde de euro. Compromisul de 35 de miliarde de euro ar permite Statelor Unite să contribuie ulterior.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit statelor G7 pentru împrumutul promis, dar a reiterat solicitarea creării unui mecanism care să permită confiscarea completă a 300 de miliarde de dolari din fondurile rusești înghețate, dintre care aproximativ două treimi sunt deținute la compania financiară Euroclear din Belgia.