De pe 1 decembrie, Uniunea Europeană va crește cu circa 25% capacitatea de export a energiei electrice către Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată în urma distrugerii unui număr semnificativ de centrale electrice din Ucraina și a previziunilor privind un deficit mare de electricitate pentru sezonul de iarnă.
Creșterea cu 25% a cantității de energie exportate din UE spre republica Moldova și Ucraina ar înseamna o majorare de până la 2.100 MW, cu 400 MW mai mult decât în prezent.
„Acest proces de sincronizare de transport din Republica Moldova și Ucraina cu ENTSO-E s-a realizat într-un timp fără precedent. Acest proces durează zeci de ani, la noi 3 săptămâni și sigur că pe parcurs au fost limitări. Inițial s-a pornit de la o limită de 200 MW, după asta a fost crescută. Am ajuns la 1.700 MW și acum permit și ENTSO-E și blocul Ucraina-Moldova pot asigura stabilitatea funcționării la fluxuri de până la 2.100 MW”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Noua limită de export va intra în vigoare la 1 decembrie 2024. Decizia aduce un grad sporit de siguranță când vine vorba de energia electrică necesară, în caz de urgență, pentru Republica Moldova.
„Pentru noi asta înseamna că dacă până acum din totalul de 1.700 MW disponibili pentru blocul Moldova-Ucraina, noi aveam cota noastră de 255 MW acum cota crește la 315 MW, ceea ce înseamnă că în caz dacă va fi nevoie să importăm energie electrică din România, vom putea importa liniștit fără complicații tehnice și fără costuri suplimentare. Asta ne dă un spațiu de respiro dacă va trebui să apelăm la acest mecanism începând cu 1 ianuarie, pentru că aici este neclaritatea legată de tranzitul de gaz, disponibilitatea de energie electrică din regiunea transnistreană”, a menționat ministrul.
Începând cu martie 2025, capacitățile de export a energiei electrice din UE vor fi reevaluate lunar și vor fi adaptate la necesități și la condițiile în care se află sistemele energetice din Republica Moldova și Ucraina.