Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » UE adoptă al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
    GEOPOLITICA

    UE adoptă al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

    25 iunie 2024Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Consiliul UE a adoptat, luni, 24 iunie, cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei și a celor care continuă să sprijine războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Măsurile restrictive vizează sectoare importante ale economiei ruse și ar trebui să facă mai dificilă eludarea sancțiunilor de către Moscova, informează serviciul de presă al Consiliului UE.

    „Sancțiunile noastre au slăbit deja în mod semnificativ economia rusă și l-au împiedicat pe Putin să își pună în aplicare planurile de distrugere a Ucrainei, în timp ce el își continuă încă agresiunea ilegală împotriva civililor și a infrastructurii civile. Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinul Ucrainei și dorința noastră de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv încercările sale de a eluda măsurile UE”, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell.

    Al 14-lea pachet de sancțiuni include restricții asupra a 116 persoane și entități care amenință sau sunt responsabile de subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.Pentru prima dată, noua serie de sancţiuni vizează de asemenea sectorul rus de gaz natural lichefiat, sector de mai multe miliarde de dolari.

    Aceste măsuri punitive interzic unor porturi precum Zeebrugge din Belgia să transporte gaz natural lichefiat rusesc către ţări în afara Uniunii Europene, după o perioadă de tranziţie de nouă luni. 

    Energie

    UE va interzice serviciile rusești de transbordare a GNL pe teritoriul său pentru operațiunile de transbordare către țări terțe. Acest lucru se aplică atât transbordării de la navă la navă, cât și de la navă la țărm, precum și operațiunilor de transbordare. Se indică faptul că acest lucru nu afectează importurile, ci doar reexporturile către țări terțe prin teritoriul UE.

    „Comisia Europeană va monitoriza implementarea și dezvoltarea acestei decizii și poate propune măsuri de atenuare dacă este necesar”, a menționat Consiliul UE.

    În plus, Uniunea Europeană va interzice investițiile, precum și furnizarea de bunuri, tehnologii și servicii pentru construcția de proiecte GNL, precum „Arctic LNG 2” și „Murmansk LNG”. Restricțiile de import sunt impuse pentru GNL rusesc prin terminalele UE neconectate la sistemul de gaze.

    Combaterea eludării sancțiunilor

    În primul rând, companiile-mamă din UE vor trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că filialele lor din țări terțe nu se angajează în nicio activitate care ar putea duce la eludarea sancțiunilor.

    Uniunea Europeană dorește să se opună și reexportului de bunuri militare descoperite în Ucraina sau critice pentru dezvoltarea sistemelor militare rusești. Pentru aceasta, UE a decis că operatorii care vând astfel de mărfuri către țări terțe vor trebui să implementeze mecanisme de due diligence capabile să identifice și să evalueze riscurile reexportului către Rusia, precum și să le reducă.

    Finanțe

    În plus, Uniunea Europeană a decis să interzică utilizarea „Financial Messaging System” (FMS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei. Entităților UE care operează în afara Federației Ruse li se va interzice conectarea la acest sistem sau la servicii de raportare financiară specializate echivalente. De asemenea, operatorilor din UE li se va interzice efectuarea de tranzacții cu persoane juridice incluse în lista specială care utilizează SPFS în afara Rusiei.

    De asemenea, tranzacțiile cu instituții de credit și financiare vizate și cu furnizorii de cripto-active stabiliți în afara UE vor fi acum interzise dacă contribuie la susținerea bazei industriale și de apărare a Rusiei prin export, furnizare, vânzare, transfer sau transport într-o țară teroristă dublă folosiți bunuri și tehnologii care sunt articole sensibile, bunuri de război, arme de foc și muniții.

    Finanțarea partidelor politice și a altor organizații

    Din cauza încercărilor Rusiei de a se amesteca în procesele democratice ale UE și de a submina fundamentele democratice ale blocului politic, Consiliul Uniunii Europene a decis să interzică partidelor și fundațiilor politice, ONG-urilor sau furnizorilor de servicii media din UE să accepte finanțare din partea Rusiei și a „marionetelor“ acesteia.

    Transporturi

    Pentru prima dată, UE a adoptat restricții privind anumite nave care contribuie la războiul Federației Ruse. Acestor nave li s-a interzis accesul în porturi și sunt, de asemenea, supuse unei interdicții de acces la servicii.

    Navele pot face obiectul acestor sancțiuni din diverse motive, inclusiv:

    -transportul de echipamente militare;

    -transportul de cereale ucrainene furate;

    -sprijinirea sectorului energetic al Federației Ruse.

    „Această măsură vizează, de asemenea, navele-cisternă din „flota fantomă” a lui Putin, care eludează controlul prețurilor de către UE prin utilizarea unor practici de transport înșelătoare, în total dispreț față de standardele internaționale. 27 de nave au făcut obiectul sancțiunilor de astăzi pe această bază”, a anunțat Consiliul UE.

    Controale și restricții la import și export

    61 de organizații au fost adăugate pe lista celor care sprijină direct complexul militar-industrial al Rusiei în războiul său agresiv împotriva Ucrainei. Acestea vor fi supuse unor restricții de export mai stricte privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care pot contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului rus de apărare și securitate. Unele dintre aceste întreprinderi sunt situate în țări terțe. Acestea au fost implicate în eludarea restricțiilor comerciale și în achiziționarea de bunuri sensibile.

    De asemenea, UE a extins lista bunurilor interzise care pot contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului rus de apărare și securitate. În special, au fost adăugate pe listă anumite mașini-unelte și unele vehicule de teren.

    Noul pachet de sancțiuni prevede restricții suplimentare privind exportul de bunuri care contribuie, în special, la consolidarea potențialului industrial al Rusiei. În plus, există restricții suplimentare privind importurile de heliu din Rusia, care este o sursă de venituri semnificative pentru regimul Putin.

    Liechtenstein a fost adăugat pe lista țărilor partenere care aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier și oțel din Rusia, precum și un set de măsuri de control al importurilor care sunt practic echivalente cu cele ale UE.

    Protecția operatorilor din UE

    Noile restricții includ măsuri care vor permite operatorilor din UE să solicite despăgubiri pentru pierderile suferite de companiile ruse ca urmare a sancțiunilor și exproprierilor. Noul pachet include, de asemenea, un instrument pentru întocmirea unei liste de societăți care fac obiectul unei interdicții privind tranzacțiile pentru interferența cu arbitrajul și competența judiciară.

    Uniunea Europeană impune restricții privind acceptarea cererilor de înregistrare a anumitor drepturi de proprietate intelectuală în țările blocului din partea cetățenilor și societăților rusești. Această restricție a fost introdusă pentru a compensa acțiunile guvernului și ale instanțelor ruse, care îi privează în mod nelegitim pe titularii de drepturi de proprietate intelectuală din UE de protecția acestora în Rusia.

    sursa

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous Article47 de bărbați din Ucraina, transportați ilegal în Moldova: Patru vehicule identificate la hotar
    Next Article Ceban: Reabilitarea trotuarelor pe Bd. Renașterii Naționale este în plină desfășurare

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Mureșan avertizează asupra încercărilor Rusiei de a influența alegerile parlamentare din Moldova

    27 mai 2025

    Zelenski: Rusia pregătește noi ofensive și nu dorește pacea

    27 mai 2025

    Reformele – cheia pentru valorificarea celor 1,9 miliarde de euro din partea UE

    27 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Avocatul Igor Hlopețchi cere expertiză psihiatrică pentru Maia Sandu în mijlocul unui proces de defăimare

    27 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Soluții concrete pentru agricultură: Ion Chicu și Blocul Alternativa în vizită la Cahul

    27 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Întâlnire oficială: Moldova și APCE coordonează pregătirile pentru alegerile parlamentare din 2025

    27 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Consolidarea relațiilor Bălți-Botoșani: Vizită de lucru a primarului Alexandr Petkov la București

    27 mai 2025

    …

    ANALITICA

    Mureșan avertizează asupra încercărilor Rusiei de a influența alegerile parlamentare din Moldova

    27 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.