Miniștrii de externe din Ucraina și mai multe țări din sud-estul Europei, între care și R. Moldova, au adoptat o declarație comună de susținere a aderării Ucrainei la NATO, în urma celei de-a doua reuniuni ministeriale desfășurate pe 12 iulie în Croația. Documentul a fost făcut public de Administrația Prezidențială a Ucrainei și Guvernul croat, relatează Kyiv Independent.
„Sprijinim parcursul ireversibil al Ucrainei spre integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO, și am saluta o invitație adresată Ucrainei de a se alătura Alianței atunci când toate statele membre vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile necesare”, se arată în declarație.
Potrivit documentului, aderarea la NATO reprezintă „cea mai eficientă și rentabilă opțiune de securitate pentru Ucraina”. În același timp, semnatarii reafirmă că nici Rusia și niciun alt stat non-NATO nu are drept de veto asupra extinderii Alianței.
Printre semnatari se numără ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiga, omologul său croat Gordan Grlic Radman, vicepremierul Kosovo Donika Gervalla-Schwarz, ministreul de externe al R. Moldova Mihai Popșoi, vicepremierul Muntenegrului Ervin Ibrahimovic, ministrul de externe al Albaniei Igli Hasani, cel al Macedoniei de Nord Timco Mucunski, secretarul de stat român Luca Niculescu și secretarul de stat sloven Marko Stucin.
Declarația mai exprimă sprijin pentru viitoarea aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și a partenerilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, considerând acest lucru esențial pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea regiunii și a întregii Europe.
În cadrul reuniunii, Mihai Popșoi a avut o intervenție în care a condamnat ferm agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind consecințele umanitare dramatice, distrugerile de amploare și riscurile majore pentru securitatea și stabilitatea regională.
„În astfel de circumstanțe, Ucraina are nevoie de tot sprijinul comunității internaționale pentru a face față agresiunii continue a Rusiei, iar viitoarea aderare a Republicii Moldova și Ucrainei în UE este vitală pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea pe termen lung a regiunii noastre și a Europei în ansamblu. În același timp, aderarea noastră la Uniunea Europeană nu este doar un obiectiv pentru noi, ci este un mijloc prin care asigurăm pacea, securitatea și bunăstarea poporului nostru”, a menționat ministrul Popșoi.
Summitul urmează celui organizat la Odesa, pe 11 iunie, la care au participat reprezentanți de rang înalt din 12 țări din sud-estul Europei. La acea reuniune, președintele sârb Aleksandar Vucic a refuzat să semneze declarația comună.
Semnarea actualului document de către Croația marchează o poziție contrară față de președintele pro-rus al țării, Zoran Milanovic, reales în 2025 și cunoscut critic al sprijinului occidental pentru Ucraina și al extinderii NATO.
Rusia s-a opus constant aderării Ucrainei la NATO, folosind retorica „amenințării extinderii NATO” ca justificare pentru invadarea ilegală a Ucrainei în 2022.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!