Rebelii care au preluat controlul în Siria sunt conduși de alianța islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), împreună cu un grup-umbrelă format din miliții siriene susținute de Turcia, numit „Armata Națională Siriană”.
Ambele grupuri erau deja bine stabilite în nord-vestul Siriei. Ele au lansat o ofensivă surprinzătoare pe 27 noiembrie, în urma căreia luptătorii lor au capturat Alep, cel mai mare oraș al Siriei, și orașul central Hama, al patrulea ca mărime.
Fondatorul HTS, Abu Muhammad al-Jolani, a participat anterior la insurgența din Irak împotriva SUA, ca membru al grupului care ulterior a devenit Statul Islamic.
În forma sa anterioară, cunoscută sub numele de Jabhat al-Nusra sau Frontul Al-Nusra, HTS a declarat inițial loialitate față de al-Qaida. În 2016, grupul a rupt public legăturile cu al-Qaida și s-a rebranduit sub numele de Hay’at Tahrir al-Sham, sau Organizația pentru Eliberarea Levantului.
HTS este în prezent cea mai puternică facțiune rebelă din Siria.
Grupul este desemnat drept organizație teroristă de către SUA, iar în zona pe care o controlează există preocupări grave legate de drepturile omului, inclusiv execuții ale persoanelor acuzate de legături cu grupuri rivale sau de blasfemie și adulter.
HTS și Armata Națională Siriană au fost, în anumite momente, aliați, iar în altele, rivali, iar obiectivele lor pot fi divergente.
Milițiile susținute de Turcia au, de asemenea, un interes în crearea unei zone tampon lângă granița turcă, pentru a ține la distanță militanții kurzi, care sunt în conflict cu Ankara. Turcia a fost un susținător important al luptătorilor care încearcă să-l înlăture pe Assad, dar recent a îndemnat la reconciliere, iar oficialii turci au respins ferm orice afirmație privind implicarea în actuala ofensivă, conform The Guardian.
Rusia a anunțat că președintele Bashar al-Assad a demisionat din funcție și a părăsit Siria, pe fondul avansului rapid al rebelilor sirieni conduși de Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
„În urma negocierilor între Bashar al-Assad și un anumit număr de participanți la conflictul armat de pe teritoriul Siriei, el a decis să demisioneze din funcția prezidențială și a părăsit țara, dând instrucțiuni să se efectueze un transfer de putere pașnic”, a declarat Zaharova.
Aceasta a mai menționat că Rusia nu a avut niciun rol în aceste negocieri și a vorbit despre neutralitatea Moscovei în ceea ce privește decizia de retragere a liderului sirian. Totodată, Zaharova a menționat că locația actuală a lui Bashar al-Assad este necunoscută.
Într-un comunicat separat, autoritățile ruse și-au exprimat îngrijorarea față de evoluțiile din Siria, solicitând tuturor părților implicate în conflict să renunțe la violență și să caute soluții politice.
„Îndemnăm toate părțile implicate să se abțină de la utilizarea violenței și să rezolve toate chestiunile guvernării prin mijloace politice. În această privință, Federația Rusă este în contact cu toate grupurile opoziției siriene”, se arată în declarația MAE rus.
Totodată, au început să curgă și mesajele de la cei mai importanți lideri europeni odată cu înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat duminică satisfacția pentru înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad din Siria, descriind acest moment drept sfârșitul „statului barbariei”. Declarațiile sale au fost completate de reacția cancelarului german Olaf Scholz, care a salutat evenimentul drept o „veste bună” și a subliniat necesitatea unui proces politic pentru stabilizarea țării, potrivit AFP.