Turcia și-a rechemat ambasadorul din Israel, invocând „tragedia umanitară” din Gaza și „refuzul Israelului de a cere încetarea focului”. Astfel Ankara se alătură statelor regionale Bahrain și Iordania în retragerea ambasadorilor din Israel în semn de protest față de bombardarea Gazei în cele patru săptămâni de la atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie.
Vineri seara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost citat de presa turcă spunând: „[prim-ministrul israelian] Netanyahu nu mai este cineva cu care să putem vorbi. L-am anulat.”
Mișcarea este ultimul pas pe care Turcia l-a făcut pentru a se distanța de Israel, cu toate acestea, nu pare să reprezinte o ruptură completă a relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Recent președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că prim-ministrul israelian Netanyahu „nu mai este cineva cu care să putem vorbi”.
„Deconectarea completă nu este posibilă, mai ales în diplomația internațională. Dar Netanyahu poartă principala responsabilitate pentru violență. Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi și să oprească”, a spus Erdogan.
Ambasadorul Israelului din Ankara, Irit Lillian, a părăsit Turcia în octombrie, în urma unui avertisment din partea Consiliului Național de Securitate al Israelului împotriva călătoriei în Turcia, invocând temerile că israelienii ar putea fi vizați de protestatari.
„Având în vedere tragedia umanitară care se desfășoară în Gaza, cauzată de atacurile continue ale Israelului împotriva civililor și de refuzul Israelului de a solicita încetarea focului și fluxul continuu și nestingherit de ajutor umanitar, s-a decis rechemarea ambasadorului nostru la Tel Aviv, ES dl. Sakir Ozkan Torunlar, la Ankara pentru consultări”, a declarat Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat .
Declarația Turciei vine la câteva ore de la anunțul secretarului de stat Antony Blinken că va vizita Turcia. Potrivit Politico, obiectivul lui Blinken este de a „reduce tensiunile regionale și de a reafirma angajamentul SUA de a lucra cu partenerii pentru a stabili condițiile necesare pentru o pace durabilă și durabilă în Orientul Mijlociu, care să includă înființarea unui stat palestinian”.