Pretinsul guvern de la Tiraspol intenționează să introducă taxe vamale pentru fermierii care lucrează terenurile situate la nord-est de șoseaua Tiraspol-Camenca, taxă de drum pentru locuitorii satului Doroțcaia, raionul Dubăsari, și tarife la serviciile comunale egale cu cele din Republica Moldova pentru persoanele juridice aflate sub jurisdicția Chișinăului.
Fermierii care lucrează terenurile amplasate la nord-est de drumul Tiraspol-Camenca, se precizează într-un comunicat al sursei citate, se bucurau de un regim special de circulație, care nu prevedea achitarea unor asemenea plăți.
În urma modificărilor anunțate, fermierii vor fi obligați să plătească pentru transportarea unor astfel de bunuri precum material săditor, îngrășăminte, produse de protecție a plantelor, mașini agricole, precum și pentru produsele agricole cultivate pe terenurile specificate.
Fermierii din raionul Dubăsari au devenit un instrument de șantaj tradițional asupra Chișinăului. Tiraspolul instituie periodic bariere artificiale în libera trecere prin posturile de control transnistrene instalate ilegal, cu diverse verificări abuzive, restricționări nefondate și impuneri la plăți neautorizate;
limitarea până la finele anului a perioadei de păstrare a producției agricole la depozitele aflate în perimetre necontrolate de autoritățile constituționale;
impunerea până la 1 martie a fiecărui an a restricției de a scoate produse agricole de pe terenurile aflate după drumul Tiraspol-Camenca, adică în perioada în care sunt mai mici prețurile;
tergiversarea de către responsabilii din orașul Dubăsari a emiterii înscriselor permisive pentru transportarea materialului semincer, pesticidelor, îngrășămintelor minerale, precum și nepermiterea însămânțării repetate cu alte categorii de material decât cel aprobat;
permiterea lucrării terenurilor pe o perioadă scurtă ce afectează negativ procesul investițional în sfera agricolă;
inaccesibilitatea perimetrului de după șosea pentru organele de drept ale Republicii Moldova, care sunt sesizate pentru a investiga încălcări de divers gen: furturi de la depozite agricole, distrugeri ale semănăturilor, vandalizări ale bunurilor imobile etc.
În același timp, regimul secesionist anunță că va stabili de la 1 februarie 2024 tarife egale cu cele din dreapta Nistrului la serviciile comunale pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Republicii Moldova. Astfel, pentru un metru cub de gaz, lucrătorii instituțiilor constituționale vor plăti 15,97 ruble transnistrene, pentru un kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble transnistrebe, pentru un metru cub de apă – p este 11 ruble transnistrene. Costul încălzirii pe lună constitui 2.942 de ruble.
Schimbările îi vor afecta și pe cei care lucrează în organele guvernamentale și administrative, în organizații, instituții sau întreprinderi aflate sub jurisdicția Chișinăului, dar locuiesc în Transnistria. Un mecanism similar a funcționat în 2015 și 2016. Plata se va face în ruble transnistrene la cursul oficial.