Așa-numitele autorități din stânga Nistrului au aprobat o serie de măsuri menite să minimizeze impactul negativ al crizei energetice asupra regiunii transnistrene, în contextul sistării livrării de gaze naturale de la Gazprom.
Principalele prevederi ale „legii” semnate de așa-numitul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski.
- Începând cu 1 ianuarie, se interzice calcularea penalităților pentru întârzierea plăților la utilități și deconectarea serviciilor comunale din cauza datoriilor. Datoriile acumulate vor trebui achitate în rate egale până la sfârșitul anului.
- Limitele preferențiale neutilizate pentru serviciile comunale pe parcursul unei luni vor fi adăugate la limitele lunii următoare.
- Valabilitatea documentelor permisive este extinsă pe perioada stării de urgență economică, plus 30 de zile după încheierea acesteia.
- Întreprinderile aflate în șomaj tehnic pot beneficia de amânări și eșalonări pentru plata impozitelor.
- Angajatorii pot stabili zile de lucru și săptămâni de lucru reduse. În acest caz, salariul angajaților trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim pe economie sau cu nivelul minim de trai.
„Legea” va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Între timp, președinta R. Moldova a anunțat „un plan pentru acordarea ajutorului umanitar și cetățenilor noștri” din stânga Nistrului.
Măsurile de urgență vor fi impuse în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 va fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Din 11 decembrie, în regiunea transnistreană a fost instituită stare de urgență în economie.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Gazprom sistează livrările de gaze naturale către R. Moldova, care ajungeau în stânga Nistrului. Concernul rus a anunțat că decizia s-ar datora „refuzului părții moldovenești de a achita datoria pentru aprovizionarea cu gaze”.