Tiraspolul a votat o rezoluție prin care îi cere, inclusiv Rusiei, să apere regiunea transnistreană în contextul „presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost aprobat de congresul deputaților de toate nivelurile din stânga Nistrului, reunit astăzi, 28 februarie, la solicitarea așa-zisului lider al regiunii Vadim Krasnoselski.
Documentul conține șapte puncte. Deputații locali au făcut un apel și la OSCE, CSI, Parlamentul European, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Secretarul General al ONU cu cererea de a „influența conducerea Republicii Moldova să revină la un dialog adecvat și să stopeze încălcarea drepturilor și libertățile locuitorilor din Transnistria”.
Deputații locali nerecunoscuți acuză Chișinăul că a declanșat un „război economic” împotriva regiunii transnistrene și că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul.
Deocamdată, reprezentanții Guvernului nu au venit cu o reacție în acest sens.
Cel de-al VII-lea Congres al deputaţilor de toate nivelurile din Transnistria a avut loc astăzi, 28 februarie, la Tiraspol. Decizia a fost adoptată pe 21 februarie de Sovietul suprem al regiunii, în baza unui apel al liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Precizăm că liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a inițiat procesul de convocare a Congresului deputaților de toate nivelurile. Potrivit Serviciului său de presă, el a luat această decizie în urma examinării adresării Adunării consultative a primilor deputați transnistreni de pe lângă așa-zisul președinte al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, împărtășind îngrijorarea acestora cu privire la „presiunea din partea Chișinăului, care încalcă drepturile și înrăutățește situația socioeconomică a locuitorilor din Transnistria”.
Ulterior, Biroul politici de reintegrare al Guvernului a emis un comentariu ca urmare a informațiilor care circulă în spațiul public privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie. Reprezentanții instituției au menționat că urmăresc cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.