Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, a anunțat în cadrul unui podcast că va candida la alegerile prezidențiale din toamna lui 2024.
În cadrul podcastului Bandstage, Cârnaț a spus că este obligat să candidez pentru funcția de președinte al R. Moldova pentru că vrea ca țara noastră să fie condusă de lideri autentici.
„Da, voi candida la funcția de președinte al R. Moldova. Sunt obligat să candidez, nu pentru faptul că este un orgoliu al meu, dar vreau ca R. Moldova cu adevărat să fie condusă de lideri autentici, care au trecut prin greve, război, carieră, care a avut și căzături, care a fost și blamat în societate, unde societatea știe prea bine, cum îmi cresc eu copiii, cum îmi este familia, cum eu fac banii, cum am candidat la diferite funcții. Am făcut totul transparent”, a spus Teodor Cârnaț.
Expertul în drept constituțional a menționat că vrea ca teritoriul din stânga Nistrului cu adevărat să se afle sub jurisdicția R. Moldova.
„Candidez la funcția de președinte și pentru faptul că vreau ca teritoriul din stânga Nistrului cu adevărat să se afle sub jurisdicția R. Moldova. În prezent avem duble standarde. Când vorbea PAS și Maia Sandu de deoligarhizare, Șor nu mai este, Plahotniuc nu mai este, Platon nu mai este, dar în stânga Nistrului, cum a fost Gușan, așa și a rămas, dar e cetățean al R. Moldova. Oare nu aceeași lege trebuie să fie aplicată în raport cu toți?”, a conchis Teodor Cârnaț.
Știri.md amintește că următoarele alegeri prezidențiale în R. Moldova ar urma să aibă loc în acest an, ținând cont că mandatul președintelui este de patru ani și că ultimele alegeri s-au desfășurat în 2020.
Conform Constituției R. Moldova, mandatul președintelui este de patru ani, cu posibilitate obținerii a încă unui singur mandat, în total, președintele poate avea două mandate.
Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin.
Poate fi ales președinte al R. Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puțin de zece ani și posedă limba de stat.