Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune de pe continentul european urmărește contrariul în raport cu aliații și partenerii Alianței Nord-Atlantice, a declarat șefa Biroului de legătură NATO la Chișinău, Michaela Šimák, în cadrul briefingului privind rezultatele pentru Republica Moldova a summitului de la Washington.
„Pentru siguranța faptului că aliații sunt pregătiți să descurajeze amenințările și să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat, liderii au sporit ritmul implementării planurilor de apărare ale NATO. Au crescut investițiile în domeniul apărării și au consolidat baza industrială de apărare.
Liderii NATO au întreprins eforturi pentru a îmbunătăți reziliența națională și colectivă. Aliații au anunțat, de asemenea, crearea unui nou centru integrat de apărare cibernetică și intenția de a continua dezvoltarea capacității noastre de a contracara operațiunile ostile de dezinformare și manipulare a informațiilor”, a spus Michaela Šimák.
Ambasadorul Republicii Polone, Tomasz Kobzdej, a menționat rolul ambasadei ca punct de contact al oficialităților moldovene cu NATO, la fel și faptul că în prezent Alianța s-a extins până la 32 de membri. El a declarat că războiul din regiune afectează atât Ucraina, cât și Moldova, iar aderarea Ucrainei la NATO este singura modalitate de a menține pacea în Europa.
Șeful misiunii diplomatice a relevat că, pe termen lung, NATO trebuie să fie gata pentru provocări atât de ordin hibrid, cât și militar.
„Aceasta înseamnă că flancul estic al Alianței este în centrul atenției pentru moment. Implicarea NATO pentru Ucraina trebuie să fie pe termen lung, constantă și eficientă. Rusia trebuie să plătească prețul pentru politica pe care o promovează. Ar trebui să ajutăm Ucraina prin asistență de securitate, trupe antrenate, sprijin financiar”, a spus ambasadorul.