Marți, 7 decembrie, are loc summitul virtual între președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, la care Biden va avertiza Rusia că va „plăti scump” o eventuală incursiune militară în Ucraina.
În ajunul acestui summit, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskii care ulterior a scris pe Twitter: „Am fost de acord să continuăm acțiunile comune și concertate. Sunt recunoscător partenerilor și aliaților strategici din SUA pentru sprijinul constant pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială”.
După convorbirea Biden – Putin, președintele american îl va suna și el pe Zelenski, s-a anunțat luni la Washington, un semn că nimic nu se va decide „peste capul” Kievu-lui.
Biden și Putin urmează să discute despre masarea neobișnuit de puternică de trupe rusești în apropierea graniței Rusiei cu Ucraina, manevre care-i preocupă de luni de zile pe liderii occidentali.
Statele Unite au discutat deja cu aliații europeni despre un răspuns comun la o posibilă agresiune a Rusiei, răspuns care va implica sancțiuni economice severe, a declarat luni un înalt oficial al Casei Albe în cursul unei întâlniri informale cu jurnaliști.
Rapoartele serviciilor de informații americane au sugerat că Rusia ar putea lansa o incursiune militară în Ucraina vecină chiar la începutul anului viitor. Moscova a negat mereu că ar avea astfel de planuri.
În 2014, Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea după care a început să sprijine și milițiile separatiste din estul Ucrainei, un război hibrid care continuă până astăzi.
Pe fundalul manevrelor militare rusești la granița cu Ucraina, NATO și Kiev-ul și-au intensificat cooperarea, în timp ce Kremlinul a atras atenția că orice nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice spre est ar fi intolerabilă. Motiv pentru care acum vrea garanții scrise că NATO nu se va mai extinde spre est.
Kremlin-ul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la livrările de arme occidentale către Kiev, precum și la exercițiile militare occindentale în apele internaționale ale Mării Negre.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat la o conferință de presă că Statele Unite sprijină în continuare politica „ușilor deschise” când vine vorba de NATO. .
În 2017, Ucraina a adoptat o declarație în care se precizează că aderarea la NATO rămâne un obiectiv strategic, dorință care de atunci nu s-a concretizat în nici un fel. Lipsa de progrese l-a determinat în vară pe președintele Zelenski sa-i ceară președintelui american un răspuns clar și eventual o foaie de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO.