Statele Unite ale Americii vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 625 de milioane de dolari, care include arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie și muniție și blindate, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Anunțul a fost făcut într-o convorbire între preşedintele SUA Joe Biden și cel ucrainean Vladimir Zelenskiy.
În cadrul discuției, Biden a subliniat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia.
„Președintele Biden s-a angajat să continue să sprijine Ucraina în timp ce se apără de agresiunea rusă atât timp cât este nevoie, inclusiv furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistență de securitate de 625 de milioane de dolari, care include arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie, muniție și blindate”, se arată în comunicat.
Președintele Biden a afirmat, de asemenea, că disponibilitatea Statelor Unite continuă în sensul impunerii de costuri severe oricărei persoane, entități sau țări care oferă sprijin pentru pretinsa anexare a Rusiei.
Între timp, decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii, transmite Reuters și Hotnews.
„Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre”, a declarat miercuri Antonov pe canalul său de Telegram.
„Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică o vărsare de sânge prelungită și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”, susține Anatoli Antonov.
Până acum, Washingtonul a oferit, alături de acest pachet de 625 de milioane de dolari, peste 16 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE și SUA condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
Mai mult, Ucraina și aliații săi occidentali i-au acuzat pe soldații ruși de o mulțime de abuzuri de la începutul invaziei din 24 februarie. Moscova a respins în mod regulat acuzațiile drept o campanie de defăimare.