Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) a anunțat că a detectat luni patru avioane militare rusești care zburau în apropiere de Alaska. Incidentul are loc la mai puțin de două săptămâni după ce soldații armatei americane au fost dislocați în zonă ca parte a unei „operațiuni de protecție”, pe fondul creșterii exercițiilor militare ruse și chineze în regiune.
Aeronavele rusești au rămas în spațiul aerian internațional în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian, a transmis NORAD într-un comunicat. „Această activitate rusă în apropiere de Alaska are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”.
NORAD a interceptat avioane militare ruse care zburau în apropiere de Alaska de mai multe ori în această lună.
Armata a trimis elemente ale Diviziei a 11-a aeropurtate pe insula Shemya, Alaska, pe 12 septembrie, ca o demonstrație de „forță, letală”, ca răspuns la exercițiile militare rusești din zonă, a spus armata la acea vreme. Divizia este cunoscută sub numele de Arctic Angels și este în mod normal staționată la bazele Elmendorf-Richardson și Fort Wainwright din Alaska.
Deși desfășurarea SUA nu este un semn al unei escalade semnificative a tensiunilor, relațiile cu cei doi principali adversari militari ai SUA rămân tensionate, mai ales pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Deși administrația Biden a lucrat pentru a relua comunicările la nivel înalt cu China, inclusiv între liderii militari, Beijingul rămâne principalul competitor militar al SUA.
Gestionarea relațiilor cu ambele națiuni va fi o provocare cheie, indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie.
Fostul președinte republican Donald Trump a semnalat că va adopta o abordare diferită față de cea a administrației Biden-Harris. El a sugerat la începutul acestei luni că China și Rusia nu sunt neapărat adversari.
„Nu știu să fie dușmani”, a spus Trump, sugerând că, dacă va fi ales, „ne vom înțelege grozav” cu ambele țări.